I dag mandag flyttes orgelpipene fra kirketårnet slik at Melhus kirkelige fellesråd og menighetsrådet får undersøkt hvor mange av dem som er skadet.

Om anbudet

Antall skadde orgelpiper vil avgjøre om anbudet må lyses ut på nytt. Bruken av de rundt 100 år gamle skotske orgelpipene var et viktig kriterium i orgelanbudet som ble lyst ut. Aksjonsgruppa har vært sterkt engasjert i bruken av orgelpipene som kantor Bjørn Vevang og orgeltekniker Espen Selbæk hentet i Aberdeen for noen år siden.

Fellesrådsleder Asbjørn Buklev er spent på hvordan tilstanden til orgelpipene er.

- Hvis vi må lyse ut anbudet på nytt, er det trasig. Saken har allerede tatt for lang tid. Jeg vil ikke en gang tenke på en slik situasjon, sier Buklev.

Fellesrådet har hentet inn orgelkyndig hjelp i form av rådgiver Erling With Aasgård, som kan vurdere tilstanden til orgelpipene. Rådgiveren har tidligere vært inne i orgelsaken Spørsmålet er altså om det er nok orgelpiper til at kontrakten med Orgelbau Kuhn kan skrives under eller om fellesrådet må starte på nytt med nytt orgelanbud.

Orgelpipene ble torsdag oppdaget i kirketårnet, og de stod inntil informasjonsmøtet på onsdag, lagret på galleriet mot sør. Orgelkonsulent Bjørn Andor Drage har opplyst til Trønderbladet at verdien på de bortførte orgelpipene var omtrent fem millioner kroner.

Ønsker å finne synderen

- Det viktigste nå er at orgelpipene er funnet, og det aller beste hadde vært om politiet hadde funnet ut hvem som har gjort det, sier Buklev.

Buklev tror at mange som ser saken utenfra, oppfatter den som veldig komisk. Det gjør ikke han, og han anser saken som alvorlig. Buklev peker på at fellesrådet og menighetsrådet har hentet to personer fra Sveits og en fra Bodø til Melhus i forbindelse med orgelsaken.

- Det er slett ikke greit å drive sabotasjeaksjon om det er grunnen til at orgelpipene ble flyttet, sier Buklev.

Politiet mener at flere personer gikk sammen om å flytte orgelpipene opp i kirketårnet. Den kvelden orgelpipeforsvinninga ble oppdaget, lette flere nede i kirkas kjeller.

- Ingen av oss drømte om at orgelpipene lå i tårnet, forteller Buklev.

Marvin Bjørnebekk (t.v) sammenlignet bæringa av orgelpiper med staurbæring.
Tidligere kirkeverge i Midtre Gauldal, Knut Arne Aasen, var blant dem som var bedt om å bistå med flyttinga.