Dette reflekterer at sportsfiskere og forvaltning tar ansvar når lakseinnsiget går ned. Det er den største laksen som settes tilbake.

Statistisk sentralbyrås tall over elvefiske etter laks og sjøørret, viser at 2014-sesongen ble hakket dårligere enn 2013. Fjoråret lå omlag ni prosent under gjennomsnittet for de siste ti år. Totalt ble det fanget 162.000 laks, sjøørret og sjørøye.

Hele 20 prosent av fisken ble gjenutsatt, fordelt på 20.200 laks og 11.400 sjøørret/sjørøye, og snittvekten på laksen som ble satt ut var i tillegg 0,7 kg høyere enn den som ble avlivet. De to sørtrønderske elvene, Orkla og Gaula, var de største gjenutsettingselvene, med henholdsvis 2.800 og 2.500 fisk. Også i Finnmark ble det satt tilbake mye laks.

En varm og tørr sommer har gitt en svak sesong i flere elver, mens det i andre elver synes som om dårlige fangster skyldes lite laks og sjøørret i elva. Situasjonen har blitt fortløpende evaluert av lokal forvaltning, og mange steder har det både før og under sesongen blitt innført ekstra strenge fiskeregler. Sportsfiskere og elveeiere har dermed tatt ansvar for en bærekraftig høsting av fiskebestandene.

Det er en markert nedgang i lakse- og sjøørretfangsten de siste ti år, og antall laks som kommer opp i elvene er blitt halvert de siste tretti årene. Lakseforskere peker på miljøeffekter av oppdrettsindustri som sterkt medvirkende til dette. Lakselus og rømt oppdrettsfisk regnes som eksistensielle trusler mot bestander av vill laksefisk.

Rømt oppdrettslaks inngår i totalstatistikken for mange elver, ettersom det kan være vanskelig å se forskjell på villfisk og oppdrettslaks. Forskere fra blant annet Havforskningsinstituttet har påvist genetisk endring av villaksen i fem av tjue undersøkte elever som følge av rømt oppdrettslaks.

Norske Lakseelver mener derfor at all oppdrettslaks må merkes slik at den lett kan identifiseres og fjernes fra elvene. Teknologien finnes allerede.

Norske Lakseelver

GJENUTSETTING: Atlantic Salmon Federation i Canada har laget en film om hvordan laks skal gjenutsettes på en god måte. Filmen er tekstet avNorske Lakseelver. Illustrasjonsfoto fra Trønderbladets arkiv.