– Det er utrolig at engasjementet ikke er større, svarte ordfører Erling Lenvik da en av deltakerne i Soknedal kommenterte oppmøtet på kun seks personer torsdag kveld.

Selv om litt over 30 møtte opp både i Budal og Singsås tirsdag og onsdag, har ikke akkurat den mulige sammenslåingen blitt en «snakkis» i Midtre Gauldal. Ungdommens fravær i diskusjonen har også vært et stadig tilbakevendende tema, der de to som viste ansikt og reflekterte noe over fremtiden under soknedalsmøtet må sies å være et unntak. Rådmann Knut Dukane melder imidlertid at de vil arrangere et møte på videregåendeskolen for å prøve å snu trenden.

– Snakker ikke om det

Nå er man enda tidlig i prosessen, der mange utredninger i både den ene og den andre retningen gjenstår før det er grunnlag for å ta noen konkrete valg, men møtene i de forskjellige bygdene er ment nettopp som en opplysning og en mulighet til å få sin stemme hørt.

– Jeg tror nok strukturendringen vil gli lettere gjennom nå enn den gjorde for femti år siden. Folk snakker ikke så mye om det, og bygdegensene er ikke så tydelige lenger. Nå har ungdommene her like mange kompiser i Singsås og på Støren som de har i Soknedal.

Vil styrke fjellregionene

Etter en innføring i arbeidet som gjøres både sentralt og lokalt av assisterende rådmann Bodil Brå Alsvik, ble det gruppearbeid og tankesmie for deltakerne. Der snakket Aakerli på vegne av sitt bord, og mente det enn så lenge var vanskelig å peke ut en retning.

– Det som derimot virker klart, er at vi må ta i litt hvis det skal slås sammen. Vi tror ikke det å gå sammen med kun Holtålen vil gi den store endringen, mener han.

Sidekamerat John Asle Gynnild mente det beste ville være å kunne stå alene, men at det vil være mest naturlig å se sørover om det ikke er en mulighet.

Brå Alsvik påpekte også at de er oppfordret fra sentralt hold til å tenke større enn selg selv.

– Vi blir holdt litt i ørene, og skal nå tenke opp mot 70 år framover i tid. Det er ikke enkelt, men det er viktig å gjøre seg noen tanker om hvordan vi kan bidra til at regionen blir sterk og bærekraftig for framtida, sa hun.

Tre retninger

Den assisterende rådmannen skisserte tre alternativer som de mest aktuelle per dags dato.

Den ene løsningen er nordover mot Melhus, den andre følger E6-aksen sørover mot Rennebu og Oppdal, og den tredje går langs fylkesvei 30 mot Holtålen og Røros. Sistnevnte kommune har derimot gitt signaler om at det er uaktuelt å strekke seg helt mot Midtre Gauldal.

– Positive møter

Ordfører Erling Lenvik, som har vært til stede på alle folkemøtene, er godt fornøyd med det som har kommet fram denne uka. Den klareste felles tilbakemeldingen er at folket ønsker å få utredet alle alternativene i større grad.

– Det er litt forskjellig hva folk tenker, og ingen av bygdene har gitt noen klare preferanser i den ene eller andre retningen. Hovedsaken nå er at vi får notert ned alt som blir sagt for å ta det med oss til kommunestyret 26. januar. Der skal vi sammenfatte det hele og presentere et saksframlegg 2. mars. Det er ikke før våren 2016 at vi endelig skal bestemme oss for i hvilken retning vi ønsker å gå, men det vi ønsker må jo også passe sammen med det andre kommuner ønsker, så det er ingen enkel prosess. Man må finne hverandre.

Foruten journalistene og de som var der for å informere, møtte kun seks personer opp på Soknedal skole for å høre om reformen og gi sine betraktninger. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Assisterende rådmann Bodil Brå Alsvik informerte om reformprosessen for de oppmøtte. Foto: Elling Finnanger Snøfugl