Inne på Spjeldet dagsenter på Støren står gløggen på bordet. Julestjerner deles ut til de som har bidratt til å holde aktiviteten oppe i løpet av året, og notatblokkene er tatt frem. Under årets siste fredagskaffe står juleavslutning og quiz på plakaten.

– Hvem er Einar Gerhardsen? spør Paula Forodden.

Tar grep

Konkurransen er i gang, og det hviskes og tiskes til dels høyt innad i gruppene. Iveren er stor, selv om alle vet at de får premie uansett. Paula, som er nestleder og «superressurs» i Mental helse Midtre Gauldal, har gledelige nyheter å komme med da Trønderbladet tar turen innom.

– Ett sted må vi begynne. Til neste år håper vi å få det inn i mer organiserte former, sier Forodden, som sammen med nyvalgt leder Nina Rogneslien bytter på å stille opp i julehøytida.

Familiehøytiden

De bruker av sin egen fritid for å hjelpe til i en periode som for mange er en ensom tid.

– Dette er noe vi har tenkt på å få til i flere år, men vi har rett og slett ikke hatt folk. De fleste har nok med sitt i jula. Nå har vi selv bestemt oss for å trø til.

Ler seg skakke

Hun får støtte av Nina, som mener langt flere kunne hatt godt av å ta en tur innom.

– Her har vi et helt uforpliktende lavterskeltilbud hvor vi forsøker å løse både små og store problemer. Både medlemmene og brukerne her er ressurssterke personer med et stort nettverk, men aller mest handler det om det sosiale. Ofte ler vi så mye her på fredagene at vi får vondt i sidebeina.

– Ensomt uten

Den faste fredagskaffen i regi av Mental helse Midtre Gauldal er et supplement til den kommunale psykiatritjenestens tilbud på mandager, tirsdager og torsdager - og gågruppa på onsdager. Dermed har de et femdagers-tilbud, men altså ikke et fullverdig juletilbud i kommunen, før nå.

Brukerne selv sier de ikke vet hva de skulle ha gjort uten de jevnlige aktivitetene.

Det er også datteren Siv Anita og ekteparet Ola og Tove Notøy, som alle har samlet seg rundt det samme bordet.

– Vi har ikke så stor familie, og de er langt unna, sier Ola, som også er svært takknemlig for den innsatsen som legges ned fra de frivillige.

Quizmaster, ressursperson og nestleder i Mental helse Midtre Gauldal, Paula Forodden, styrer spørsmålene. Foto: Elling Finnanger Snøfugl