I mange år har Ola Næve tatt turen til Hølonda helsehus på julaften for å innta julemåltidet sammen med mora. I år fikk han og andre pårørende brev fra ledelsen om at årets julemiddag ikke er for pårørende og gjester, og dette fikk Næve til å reagere.

Tradisjon

– Det har vært en tradisjon på Hølonda at beboere på Hølonda helsehus har fått ha familien rundt seg, og jeg følte vemod ved ikke å få være til stede. Helsehuset har vært en arena for oss i mange år, og vi har spist julemiddag der så langt tilbake som jeg kan minnes, sier Næve.

Hølonda helsehus på Korsvegen omtales lokalt som «Hjemmet», og er kjent for å ha en hjemlig atmosfære. Julemiddagen serveres i år klokka 13.30, og Næve forteller at søstrene hans også har pleid å være med på julemiddagen på Hølonda helsehus. Å ta med den 92 år gamle mora hjem til ett av barna hennes, ville ikke ha vært noe alternativ, forklarer Næve.

– Da måtte vi ha hatt uføretransport hvis vi skulle hatt mor med oss hjem. For mammas del kunne jeg ikke sitte stille da brevet kom, sier Næve.

Sendte brev

Næve ble så skuffet og trist over brevet som virksomhetsleder Vigdis Byre sendte ut at han sendte et åpent brev til Melhus kommune og til Trønderbladet.

– Jeg ønsker med dette brevet å gi mamma en modig stemme ut til samfunnet om hvordan det er å bli gammel i «verdens beste land å bo i», skrev Næve.

Etter at innlegget stod på trykk, fikk Næve mye støtte. Mange har vært opptatt av saken, og har lurt på hva kommunen ville svare. De har stilt seg uforstående til at pårørende ved de eldres side skulle føre til uro, og Næve skrev i brevet at de pårørende i alle år har opplevd høytid under den felles julemiddagen. Pårørende har betalt for måltidet til kommunen.

I brevet fra virksomhetslederen stod det blant annet at: «Vi vil bruke det tilgjengelige personellet vi har til å skape en høytidelig, god og rolig julemiddag for beboerne og vi ber om forståelse for at det medfører at det ikke blir anledning for pårørende og gjester til å bestille seg julemiddag her (slik som det har vært i tidligere år).»

Pårørende hjelper til

– Jeg har hatt et positivt møte med ledelsen, og vi har kommet til enighet, sier Næve.

Løsninga nå er at pårørende får spise middag sammen med beboere, og at de som de har gjort i alle år, betaler for middagen. I tillegg skal de hjelpe til under middagen ved å dekke på og ta av bordet.

– Flere familier har sagt ja til å hjelpe til. Det ble ei bra løsning på noe som var trist, og jeg er veldig fornøyd, sier Næve.

Næve har fått tilbakemelding fra virksomhetsleder Vigdis Byre  om at hun hadde bommet litt på teksten i brevet. Hun forklarer brevet til de pårørende med at Hølonda helsehus har for få ansatte til å kunne servere middag til flere enn beboerne.

– Personellet har mer enn nok med å ta seg av de pleietrengende. Vi har ikke ressurser til å sette inn ekstra ansatte, sier Byre.

Ønsker lik praksis

Byre forklarer at hun har formidlet til rådmannen at helsehuset mangler ressurser.

– I år har vi fått til ei god løsning. Hvordan det blir framover, vet jeg ikke, sier Byre.

Ordfører Jorid Jagtøyen ønsker at pårørende skal få spise julemiddag sammen med beboere på sykehjem.

– Jobben deres er å ta seg av dem som bor der, og så er det fint at de tar seg av aleneboende. Jeg ønsker at det skal være lik praksis på sykehjemmene, og at dette må være gjennomførbart, sier Jagtøyen.

Ordføreren opplyser at hun vil ta kontakt med lederen i komité for liv og lære for å få komiteen til å se på saken, og hun mener det er på tide at pårørendeutvalget som kommunestyret i fjor vedtok å få opprettet, kommer i gang. Videre mener hun det er aktuelt å spørre Frivilligsentralen om frivillige vil bistå under julemiddager.

– Pårørende forventer nok ikke at de skal bli servert julemiddag, men at de skal hjelpe til, sier Jagtøyen.