Det er 100 år siden strømmen kom til Melhus. Langt utpå 1900-tallet var strømmen stort sett bare brukt til lys hjemme hos folk flest, og det var ikke ubegrenset hvor mye lys man kunne ha heller.

– Hjemme hadde vi et abonnement på 800 watt. Jeg husker sjølen kauka fra fjøset om at jeg måtte slå av lyset inne, for de trengte strømmen i fjøset, humrer John Eidem.

På den tiden var det installert strømbegrensere, og brukte abonnentene mer strøm enn de hadde bestilt, «vippa det». En vippe, en slags sikring eller bryter, vippet over, og strømmen ble slått av.

– Det var jo ikke alle som ville ha strøm heller, i starten, forteller Kjell Sølberg.

Eidem og Sølberg arbeidet begge for Melhus elverk. Eidem som montør fra 1952, og senere som overmontør, til han gikk av med pensjon i 1995. Sølberg begynte i 1971 som installasjonsinspektør, og steg senere i gradene og ble driftssjef, noe har var frem til 2008.

Da John begynte var linjestrekkene lange, stolpene til dels dårlige, og vedlikeholdsarbeidet omfattende. Feil var det rett som dert var, og da måtte montørene lete fysisk etter feil på linjene.

– Jeg husker naboen kom med telefonbud midt på natta en gang, og vekte meg. Etter der fikk jeg egen telefon, forteller han.

Da var det bare å kle på seg, og ut og lete etter feil på linjene.

– Folk var ikke så vanskelige å be, forteller Sølberg.

De ble lommekjent i hele elverkets område, og når strømmen forsvant et sted, visste de etter hvert ofte hvor feilen var.

Ising på strømtrådene var et problem enkelte vintre, og Sølberg forteller om den gangen i 1985, da det festet seg så mye is og snø på høyspenten på Hølonda, at trådene la seg på bakken.

– Haren hoppet over høyspenten, humrer han.

Det er 100 år siden strømmen kom til Melhus i dag. 18. desember 1914 ble spenningen satt på. Samtidig er det nå 13 år siden Melhus elverk fusjonerte med Trøndernergi.

John Eidem (t.v.) og Kjell Sølberg arbeidet begge i Melhus elverk.