Ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) inviterte seg tirsdag hjem til pelsdyrfarmen til Mikal Kvaal på Kvål. For mange år siden besøkte hun en pelsdyrfarm i Lensvika.

I forrige uke stilte ordføreren på et utvidet formannskapsmøte i pelsvest i solidaritet med nettopp Mikal Kvaal som også er leder i Norges pelsdyralslags dyrevelferdsråd og sertifiseringsråd samt er leder i komite for teknikk og miljø i Melhus.

Stille i gården

Kvaal har flere hundre pelsrever, og likevel er det knapt en lyd å høre fra burene. Revene løper litt rundt inne i nettingburene da Kvaal åpner døra for å la ordføreren se på revene. Den ytre porten til pelsdyrfarmen er forsvarlig låst, og porten er merket med skilt om alarm og vakthund.

- Kjenn så tykk pels reven har, sier Jagtøyen mens hun stryker på en hvit rev.

Nylig la et utvalg fram forslag om at pelsdyrnæringa skal få fortsette om det settes inn tiltak.

- Mindretallet i utvalget var ærligere ved å si at de vil legge ned pelsdyrhold. Flertallet vil det skal forskes på et annet burmiljø. Dagens burmiljø er basert på forskning, sier Kvaal.

Kvaal viser til at det i Danmark selges minkskinn for 10 milliarder kroner.

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet sentralt har flagget negativ innstilling til pelsdyrnæringa, mens Sør-Trøndelag Arbeiderparti er for å beholde den. Stortingsrepresentant Audun Otterstad (Ap) sier at han respekterer fylkespartiets syn. Selv har han aldri besøkt en pelsfarm, men han har sett dokumentaren fra pelsdyrgårder.

- Det jeg så, var ganske motbydelig. Uansett hvilket dyr du har, må du gi dem mat og ha store nok bur. Burene må vedlikeholdes slik at dyrene ikke skader seg på dem. Dyrevelferd må være viktig uansett, sier Otterstad.

Otterstad mener det er viktig å få ryddet vekk eksempler på dyremishandling.

- Jeg mener at om det velges styrt avvikling eller å beholde pelsdyrnæringa, vil den være der i minst ti år. Jeg tror det heller mot styrt avvikling, sier Otterstad.

Les også: Kvaal står fast ved påstand

Les også: ordføreren stilte i pelsvest

Ordfører Jorid Jagtøyen fikk besøke flere av reveskurene.