Noen renser aldri sluket, viser ny undersøkelse. La det bli en del av julerengjøringen, oppfordrer rørleggere.

– Sluk på bad og vaskerom bør renses jevnlig. Behovet avhenger av hvor ofte dusjen er i bruk og hvor mye hår som kommer i sluket, men for de fleste vil én eller to ganger i året være å anbefale, sier rørleggermester Harald Sæther i Varme & Bad.

Langt fra alle følger anbefalingen, viser en ny undersøkelse YouGov har gjort for Varme & Bad-kjeden, som H Sæther VVS AS på Hitra i Trøndelag er en del av. 20 prosent renser sluket annethvert år eller sjeldnere, noen gjør det aldri.

Med rengjøring menes at de tar av risten og fjerner hår, fett og såperester.

Høy vannstand

– Vi ser altfor ofte resultatet av at sluk og vannlås forbigås i stillhet når nordmenn vasker. Det øker risikoen for vannskade, ofte fordi vannstanden i sluket blir så høy at vann kan trenge inn i dårlige skjøter mellom sluk og membran, sier Sæther.

Ved renovering bør sluket byttes for å få en tett overgang mellom membranen i gulvet og sluket. Det er særlig viktig når det dusjes rett på gulvet. På en del renoverte bad er det gamle jernsluket likevel ikke byttet, noe som øker faren for innsig av vann i skjøtepunktet mellom nytt og gammelt.

– Dårlige rensevaner øker også faren for at sluket tetter seg og vann kommer opp på gulvet. Da skal det ikke mye til før vannet trenger inn der det ikke skal. Vi ser dessverre en del slike vannskader, spesielt på eldre bad og vaskerom der boligeieren har gjort arbeidene selv, sier Sæther.

Spesielt på gamle bad og vaskerom kan membran og rørgjennomføringer være av dårlig kvalitet.

Rent til jul

Varme & Bad anbefaler rens av sluk til å inngå som en del av julerengjøringen.

– Siden vi likevel er opptatt av å gjøre rent til jul, bør sluket bli en del av vaskeprosessen. Det er guffent å befatte seg med sluk, men nødvendig. Rens er ikke det samme som å tilføre en dose avløpsåpner. Du skal gå skikkelig til verks, løfte opp risten og gjøre rent med såpe og en gammel oppvaskbørste, sier Sæther.

Det er neppe bare vond lukt og kvalmende konsistens som gjør at en del hopper bukk over slukrensen.

– Noen sluk er vanskelige å komme til. Befinner de seg under badekaret, må frontpanelet på badekaret av. Andre ganger er karet bygd inn med for liten inspeksjonsluke. Vi kommer også ofte over bad der en innredning er montert over sluket i ettertid, sier rørleggermesteren fra Varme & Bad.

– Litt jobb følger med

Å være boligeier er mer komplisert enn mange er klar over, mener Anticimex. Selskapet gjennomfører flere tusen inspeksjoner av norske boliger årlig.

– Vi ser for ofte at mange ikke er klar over hvor mye vedlikehold som følger med. Da er det særlig fukt- og vannskader som blir resultatet. Manglende rengjøring av sluk er en gjenganger, det samme gjelder takrenner, sier Roy Nilsen i Anticimex.

Den andre varianten er boligeiere som er i overkant handlekraftige og setter i gang med utbedringer uten først å sjekke hvordan det bør gjøres.

– Ved innredning av kjellerrom skal isolasjonen som en hovedregel være på utsiden av kjellerveggen og ikke på innsiden. Da unngår man muggdannelse. Og downlights bør ikke monteres i himling mot kaldt loft eller i skråtak på loft uten at det tas spesielle forholdsregler, sier Nilsen.

I kulda fører utette downlights på badet til is på loftet. Når våren kommer, smelter isen og vann renner ned i boligen.

Så ofte renser vi sluket:

Flere ganger i året: 51 %

En gang i året: 24 %

Ca. annet hvert år: 6 %

Sjeldnere enn annet hvert år: 7 %

Har aldri renset sluket: 7 %

Vet ikke: 5 %

(Kilde: YouGov. Med ’’rens’’ er presisert at man tar av rist og fjerner hår, fett og såperester.)