Ordfører Erling Lenvik (Ap) var rask til å stille spørsmål da rådmann Knut Dukane tok opp tråden om hvordan 13,5 millioner kroner skal spares innen pleie- og omsorgssektoren i kommunen neste år.

– Når vi eventuelt går til oppsigelse, må det være rett person, påpekte Dukane.

– Sagt, ikke vedtatt

Selv om det ikke står svart på hvitt i det neste års budsjett for Midtre Gauldal, var varaordfører Bjørn Enge (H) tydelig på at de skulle gjennomføre kuttene i pleie og omsorg uten oppsigelser da han presenterte det nå vedtatte Høyre-, Frp- og Bygdelista-forslaget for kommunestyret 8. desember.

– Jeg registrerer at det ble sagt, men det ble ikke vedtatt. Jeg forstår det slik at enigheten er bred om å unngå dette, men når vi nå skal diskutere hvordan vi skal løse denne store utfordringen kan vi ikke utelukke noe som helst, svarer Dukane, som informerer om at innsparingene isolert sett representerer 20 årsverk.

Full gjennomgang

Selv om behandlingen av budsjettet og økonomiplanen ikke sto på sakslista i formannskapet mandag, mente han det var nødvendig og sette i gang en diskusjon for å få fortgang i planene, som kan vise seg å bli svært omfattende. '

– Hvorfor er det slik at vi driver 100.000-200.000 kroner dyrere per sykehjemsplass enn andre sammenliknbare kommuner? spør han.

– Jeg tillater meg å gjenta at vi ikke har sunn drift. Av det vi bruker av penger på timebetalt overtid, står de vi leier inn for den største kostnaden. Skal vi få til en reduksjon må den komme på innleie, men da må vi ha en gjennomgang av hele turnussystemet.

– Feil ende

Varaordføreren er i likhet med budsjettpartnerne i Bygdelista og Frp fortsatt klar på at de nå må unngå å tenke oppsigelsesprosesser.

– Nå må vi tegne kartet på nytt, og det er nettopp det som er grunnlaget for det forslaget vi kom med. Vi må hente impulser utenfra for å formulere nødvendige tiltak. Å sende ut oppsigelsesbrev blir å starte i feil ende, mener Enge.

Skylder lederstrukturen

Ap-representant Liv Pallin, som selv er hjelpepleier ved sykehjemmet, mener det blant politikerne er en manglende forståelse for hvordan situasjonen virkelig er innen pleie og omsorg.

– Vi kunne spart utrolig mye penger ved å halvere sykefraværet. Jeg mener det har med lederstrukturen å gjøre, og jeg håper det blir gjort noe med.

– Friskt sinn

Heller ikke Senterpartiet, som vippet budsjettkampen i opposisjonens favør, mener situasjonen ikke løser seg med stillingsoppsigelser.

– Dette er en alvorlig situasjon, og jeg mener ikke det blir rett å telle kuttene i antall årsverk sier Odd Vårvik (Sp).

– Nå må vi se på hele organisasjonen og få frem de gode løsningene på en mer kostnadsriktig måte. Vi må gå inn med friskt sinn, og det må være lov til å komme med idéer.

Vil ta ett skritt tilbake

Også Harald Rognes i Bygdelista mener håper de nå kan ta noen skritt som gjør at det kan bli litt ro, trygghet og forutsigbarhet i organisasjonen.

– Når sykefraværet nærmer seg 10-12 prosent er det et uttrykk for at det er noe i den organisasjonen eller enheten som trykker for mye på folk.

Arbeiderpartiets formannskapsrepresentant Liv Pallin er svært bekymret for situasjonen på sykehjemmet. Foto: Elling Finnanger Snøfugl