– Har du et kamera på i skurene, spør oppdretterne seg om og de er redde. Det norske samfunnet har legitimert at skjult kamera er en måte å drive journalistikk på, sier Kvaal, om dokumentaren Pels som ble vist på NRK.

Kvaal leder Norges pelsdyralslags dyrevelferdsråd og sertifiseringsrådet, og i tillegg har han vært nestleder i Norges pelsdyralslag. Lokalt har han ikke hørt at noen oppdrettere har fått drapstrusler, men han grøsser over det som er kommet fram på nasjonalt hold. Ordfører Jorid Jagtøyen stilte tirsdag i pelsvest, og da Trønderbladet omtalte det på nett, leste flere tusen saken. I tillegg ble saken spredt rundt omkring på facebook, og reaksjonene var varierte. Senere møtte også andre Senterparti-folk i pelsklær for å demonstrere for pelsdyrnæringa.

– Det er påbudt å låse dør og skur. Det jeg holder på med, tåler dagens lys, opplyser Kvaal.

Usikkerheten om hva som skjer med pelsdyroppdrett, tærer på for oppdretterne. Kvaal sier han er glad at han ikke er 40 år og nylig i gang med å satse. I tillegg til å være oppdretter, er han også lokal Høyre-politiker, og han følger spent med på hva partiene på Stortinget gjør.

– Hvis det hadde vært avstemning i Stortinget i dag, ser jeg ikke bort fra at det ville ha vært flertall for å avvikle pelsdyrnæringa. Spørsmålet vil være om vi skal forby den, og fortsatt ta inn pels, sier Kvaal.

Avstemninga

Over 1600 har stemt i Trønderbladets avstemning om pelsdyrnæringa bør avvikles, og Kvaal kommenterer at selv i et landlig strøk som det Trønderbladet har lesere fra, er det 51 prosent som vil avvikle næringa, mens 45 prosent sier nei.

– Det er ikke verre i pelsdyrnæringa enn i andre næringer. Psykologen som filmet, innrømmer at han filmet 17 farmer og fant noe å sette fingeren på i 2. Dette går utover hele næringa, og er et korstog som har vart i flere år, sier Kvaal.

Om dyredød

Kvaal mener at en må regne med at dyr dør, og at det også skjer hos griseholdere og kyllingoppdrettere.

– Ville dyr dør ikke på ei blomstereng med de nærmeste rundt seg, sier Kvaal.