– Bransjen har aldri vært så usikker som nå, forteller reveoppdretteren fra Soknedal.

Debatten raser rundt norsk pelsdyrhold, og torsdag kveld trakk en profilert politiker seg fra debatt rundt temaet på NRK, på grunn av drapstrusler.

Gorseth har personlig aldri opplevd negative hendelser rundt sin drift, men er godt kjent med at andre kolleger har vært ute i hardt vær.

– Jeg har sett skjermdump fra grupper på Facebook, hvor folk har kommet med drapstrusler mot personer og familier, forteller han.

Bransjen har også lenge vært utsatt for ulovlig overvåkning fra dyrevernaktivister, og dette gjør oppdretterne engstelige. På grunn av forstyrrelsene inntrengerne skaper, har de blitt pålagt å låse dørene til mink- og reveskurene sine, og gjerde inn området.

– For oss er det rart å måtte låse døra til reveskurene. For reven er det jo nok at vi lukker døra, sier han.

Det er flere år siden de første kameraene festet til veggene i skurene ble funnet, kan han fortelle, og den skjulte filmingen til dyrevernaktivisten som sto bak den omstridte dokumentaren «Pels» som ble vist på NRK på tirsdag, er ikke det eneste eksemplet på overtramp av privatlivets fred på pelsdyrfarmene.

– Og hver gang det blir vist bilder av skadde dyr fra en gård, så blir alle pelsdyroppdrettere skåret over én kam, sukker Gorseth.

Nå har Gorseth mistet troen på framtida, og synes ikke arbeidet lenger gir den samme gleden.

– Vi driver med pelsing akkurat nå, og det er en stri sesong. Det er ikke akkurat artig å stå på og arbeide lange dager nå, sukker han.

Han har drevet med rev i 30 år, og hatt det som hovedinntekt siden 1993. Nå tror han at det sannsynligvis går mot slutten.

– Jeg har sagt det lenge at det kom til å være debatten rundt at ville dyr ikke skal holdes i bur som kom til å felle bransjen til slutt, uttaler han.

Selv om han er klar på at hans personlige mening er at pelsdyrene er tilpasset husdyrdriften etter 100 år og 100 generasjoners drift, så mener han dette er en mye mer konstruktiv debatt enn debatten om dyrevelferd.

– Jeg har hatt mye besøk på gården, både skoleklasser og barnehager, og det er aldri noen som har reagert. Min erfaring er at når folk spør, og får høre fakta og se hvordan det ser ut på gårdene, så skjønner de at det er ikke så ille som det blir fremstilt i media, sier Gorseth.