Hoftebrudd koster samfunnet tre milliarder kroner i året, ifølge Helsedirektoratet. Glatte veier og fortau er en hyppig årsak til fallulykker.

Med synkende temperaturer kommer is og hålke. Mange tør ikke gå ut av redsel for å falle, andre tar sjansen på å komme seg helskinnet over glattisen.

– De fleste veier og fortau blir strødd, problemet er ofte at det er glatt rett utenfor inngangsdøra, sier Pål Strømberg i Jernia, som har lang erfaring med ulike strømidler.

Ifølge Helsedirektoratet er det rundt 9000 hoftebrudd i Norge hvert eneste år. 6000 betegnes som enkle og 3000 som komplisert. Enkle hoftebrudd koster samfunnet i snitt 235 000 kroner, kompliserte hele 675 000. Samlet kostnad inkludert behandling, rehabilitering og sykehjemsopphold er beregnet til tre milliarder.

Mange fallulykker skjer innendørs eller på barmark, men ofte er is og snø synderen. Strømberg mener at en del strømidler rett og slett er for tunge for eldre å håndtere.

– Er man dårlig til beins, er det ikke bare å kaste en sekk med sand eller grus på ryggen og gå ut å strø, sier han.

Nå ser det ut til at problemet med tunge strøsekker kan være løst.

Lettere strø

– Knust, brent leire har vist seg som et effektivt strømiddel. Den store fordelen er at middelet nesten ikke veier noen ting, sier Strømberg.

Den brente leiren har skarpe kanter som fester seg lett i isen, også når det er stålis. Både grus og sand glir lettere unna når isen blir hard.

– Skulle det bli plussgrader og minusgrader om hverandre, er det også en fordel at leiren flyter opp og legger seg på toppen igjen når det fryser til,  sier Strømberg.

Siden leire er et naturmiddel, kan restene etter strømiddelet kostes opp i blomsterbed eller på plenen når våren kommer.

Leiren hentes fra norske leirefelt.

– Opprinnelig tas leiren ut for produksjon av Leca-blokker. En del blokker går i stykker i produksjonen, og det er disse skårene som får en ny start som strømiddel.

Mil etter mil

Vaktmesterkompaniet har ansvaret for å strø alle gater og fortau i Oslo. I tillegg strør de for over 1000 privatkunder, borettslag og bedrifter. Ved behov strør de til sammen rundt 35 mil vei og fortau gjennom vinterhalvåret.

– Vi bruker kun grus og salt. Det fungerer godt, og det er mindre kostbart enn andre produkter, sier driftsjef Morten Engebraaten-Strengelsrud.

Tidligere strødde de også med sand, men på grunn av støvproblemer og luftforurensning har de gått bort fra det.

– Privat er det flere strømidler man kan velge mellom. Selv har jeg god erfaring med knust Leca og saltvannet sand. Begge typer biter seg godt fast i isen, sier eksperten.

Han mener problemet med grus kan være at det lett sklir unna når man går eller kjører over det, og blir det mildvær synker steinene fort ned i isen.

– Salt er heller ikke så heldig å bruke på mindre områder. For at salt skal smelte isen, må det være trafikk på veien som skaper friksjon. Utenfor huset risikerer man at saltet kun smelter toppen av isen og danner et tynt vannlag som er ekstremt glatt, sier Engebraaten-Strengelsrud.

Han har hørt at også skjellsand fungerer godt, men har ikke egen erfaring med strømiddelet.

Pål Strømberg i Jernia oppfordrer folk til å strø godt nå som isen legger seg, men minner om at ingen strømidler er heldige å trekke inn i stua.

– Få av deg støvlene så snart du kommer inn, så slipper du saltsøl, grus og leire utover gulvene, sier han.