Regjeringen har bedt Statskog om å belyse ulike modeller for privatisering og organisering av skogvirksomheten, en utredning som skal leveres innen mars neste år.

Regjeringen har altså som formål å avvikle statlig eierskap til grunn. Det betyr at store deler av våre utmarksarealaer, fjell og skoger enten omdannes til et AS eller selges stykkevis og delt, skriver Melhus- og Sør-Trøndelag-leder i Norges jeger- og fiskerforbund, Arild Gjertsen, i et innlegg til Trønderbladet.

– Rammer den lokale jegeren

Det betyr ifølge Gjertsen og NJFF at jaktmulighetene slik vi kjenner dem i dag vil forsvinne - altså at det går an å jakte eller fiske til en rimelig penge.

Statskog eier én femtedel av det totale fastlandsarealet i Norge, og er landets største grunneier. Disse områdene omfatter også statsallmenningene, der staten er grunneier og fjellstyrene administrerer jakt, fiske og andre bruksrettigheter.

Frykter mindre tilgang

Områdene består av skog, fjell og andre utmarksarealer.

– I tillegg til å fylle sin rolle som vanlig grunneier, skal Statskog også ivareta et samfunnsoppdrag, og det er det som skiller foretaket fra de private grunneierne. Dette viktige oppdraget, som kommer hele allmennheten til gode, kan ikke forventes å bli ivaretatt eller å kunne pålegges et privatisert Statskog, mener Gjertsen.

Mot salg av «arvesølvet»

Norges Jeger- og fiskerforbund mener at å privatisere den økonomisk drivbare skogen til Statskog vil medføre at betydelige arealer ikke lenger kan gi noen garanti til jegere og fiskere om tilgang til jakt og fiske.

– Det er urealistisk å forvente at et AS eller en annen form for privat eierskapsløsning vil ivareta det samfunnsoppdraget som Statskog har i dag. Den økonomisk drivbare skogen utgjør også mange av indrefiletene av gode jakt- og fiskeområder, skriver regionslederen, som er klokkeklar på at norske skog- og utmarksinteresser bør forbli i statlige hender.