Formannskapet gikk mandag enstemmig inn for å bringe det eksisterende budsjettforslaget videre til behandling i kommunestyret - under tvil.

I stedet for å utsette saken bestemte de seg for å heller jobbe med sine respektive endringsforslag og presentere dem i kommunestyret for å se om det er mulig å komme til enighet.

– Trenger tid

8. desember skal den nye økonomiplanen vedtas, men dersom det blir bestemt vesentlige endringer fra dagens forslag, må i verste fall budsjettet ut på en ny runde med høringsfrist på 14 dager.

Politikerne mener de trenger mere tid for å få noe konkret på bordet.

– Vi er tross alt folkevalgte som har andre jobber ved siden av. Det er mye å sette seg inn i, og det er ikke lenge siden vi fikk det siste forslaget, understreker Harald Rognes (Bygdelista), og viser til at det kun er ordfører og varaordfører av de folkevalgte som har lønnede stillinger i kommunen.

Alternativ til eiendomsskatt

Misnøyen med budsjettet er gjennomgående stor, også blant lokalpolitikerne, men rammene ligger klare.

Til dels drastiske kutt og omorganiseringer må til dersom de skal komme i mål, og reaksjonene har vært krasse rundt de foreslåtte kuttene i pleie- og omsorgssektoren - og ikke minst rundt innføringen av eiendomsskatt på alle boliger i kommunen.

Både varaordfører Bjørn Enge (H) og Senterpartiets Odd Vårvik varslet at de vil jobbe for å få til alternative forslag for å jobbe mot innføringen av den omdiskuterte skatten, men rådmannen har gjort det klart at han ikke ser noen vei utenom.

Kommunestyret har tidligere anført både prinsipielle og konkrete argumenter som taler for å ikke innføre eiendomsskatt, men rådmannen er falt ned på at det viktigste for å opprettholde bosetting og videre utvikling i hele kommunen er at tjenestetilbud primært knyttet til oppvekst og pleie og omsorg må oppleves som godt.

– Kuttene vil vedvare

Pleie- og omsorgsenheten i Midtre Gauldal må også med inntektene fra eiendomsskatten spare 13,5 millioner kroner i neste års budsjett. Som en følge av dette har ikke rådmannen budsjettert med dagsenterdrift, og eksisterende aktivitørtjeneste opphører. I tillegg skal 14 sykehjemsplasser omgjøres til omsorgsboliger med bemanning hele døgnet.

Ordfører Erling Lenvik (Ap) er fortvilt over situasjonen kommunen har havnet i, men sier de ikke har noe annet valg enn å kutte i tjenestetilbudet når regjeringen reduserer overføringene og skatteinntektene med en sum han har regnet ut ligger på mellom 20 og 25 millioner kroner. Kommunen har fra før brukt opp sine reserver, og tømte fondene for å gå i null i 2013.

– Vi i Arbeiderpartiet er i alle fall beredt på å brette opp ermene og forholde oss til de rammene vi får. Disse kuttene vil vedvare, og den situasjonen må vi bare takle på best mulig måte, sier ordføreren.

Under administrasjon?

Den dramatiske økonomiske situasjonen i kommunen ble også generelt diskutert av formannskapet. Arbeids- og miljøutvalget jobber også med et notat der de anbefaler å hyre inn eksterne konsulenter for å se på hele driften og organiseringen.

– Skal vi ha inn konsulenter, må disse ha myndighet til å ta grep. Vi må ha en utredning som forplikter. Så langt har det ikke vært noen vilje til forandring og oppfølging, mener han, og sier de i verste fall må vurdere å bli satt under administrasjon og komme på den såkalte ROBEK-lista.

Rognes mente også dette kan være en mulighet for å unngå en fremtidig skandale i helsesektoren. Lenvik sier det ikke er usannsynlig at kommunen kan komme i en situasjon der ROBEK kan bli aktuelt, men at det selvfølgelig er noe de ønsker å unngå.

– Jeg tror det å ta inn ekstern kompetanse kan være lurt, sier han.

Varaordfører Bjørn Enge (H) og ordfører Erling Lenvik (Ap) får litt å bryne seg på i tiden som kommer. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Harald Rognes (Bygdelista).