Til tross for at det i mange år har vært fokus på å få sykefraværet i kommunen ned, har det likevel økt de siste årene. Etter et positivt første halvår i 2014, har fraværet gått opp igjen fra august.

– Noe galt

Ordfører Erling Lenvik (Ap) uttrykte i sammenheng med behandlingen av neste års budsjett i formannskapet mandag stor bekymring for situasjonen.

Ifølge rådmann Knut Dukane er det totale sykefraværet i kommunen nå på 8,3 prosent, der målet er å ligge på fem.

Varsler tiltak

Særlig innen pleie- og omsorg er tallet høyt. Midtre Gauldal sykehjem ligger for eksempel på 11,2 prosent, Støren bo- og behandlingssenter på 12,2, og hjemmehjelpstjenesten på 10 prosent.

– Dette er høye tall vi absolutt må ta på alvor, og det er viktig for meg å si noe om det nå. Kostnadene er for store, og vi trenger ytterligere tiltak for å forbedre situasjonen. Vi kan ikke leve med dette. Hva er årsaken? spør ordfører Lenvik.

Flere arbeidsgrupper er tidligere satt ned for å jobbe med problemet og få ned fraværet, men arbeidet har hatt lite effekten. Mandag foreslo rådmannen å ha et temamøte for å diskutere hva man kan gjøre for å tilrettelegge for en bedre nærværsprosent.

Tettere dialog

Dukane mener mange faktorer spiller inn når man skal tallfeste sykefraværet, og at det varierer fra enhet til enhet. Han er likevel klar på at de er et stykke unna målet, og at de kunne spart mye penger om de hadde en klar løsing på problemet.

– Nå må vi gå mer systematisk til verks. Én faktor er å ha en god grunnbemanning, men vi må finne ut mer av hva som påvirker fraværet på arbeidsplassen. En ting jeg vet virker er å ha så tidlig dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver som mulig, og at vi har kontinuerlig oppfølgning, mener han.

Arbeidstakerorganisasjonene reagerer

I en kommentar oversendt Trønderbladet i dag peker også Fagforbundet, Norsk sykepleierforbund og arbeidstakerorganisasjonen Delta på pleie- og omsorgsenhetens svært høye sykefravær.

– Sykefravær har sammenheng med arbeidsmiljø og trivsel. Vi mener sykefraværet har sammenheng med at det ikke er gode bemanningsplaner og at det er mye hull i turnus, skriver de.

Organisasjonene mener dette er alvorlig og kan medføre at ansatte vil komme med krav på overtidsbetaling om ikke dette kommer på plass innen rimelig kort tid.

– Slitne ansatte blir til syke ansatte som erstattes av vikarer med lavere kompetanse, kanskje ukjente vikarer, som gjør mangelfulle vurderinger. Det fører i sin tur til at behov hos brukerne blir fanget opp for sent til å forebygge mer avanserte tjenester. For pleie og omsorg, som skal serve de svakeste gruppene, er det dyrt med sykefravær, ikke bare sykefraværet i seg selv, men den reduserte kvaliteten på tjenestene vil også koste.

Sykefraværet er høyt innen pleie- og omsorgssektoren i Midtre Gauldal. Ved sykehjemmet (bildet) er fraværet nå på 11,2 prosent. Foto: Arkiv
Rådmann Knut Dukane vil holde et temamøte for å diskutere hva som kan gjøres. Foto: Arkiv