Mange tenker ikke på at også innsiden av frontruten til bilen må vaskes, men det er like viktig å rengjøre innvendig som utvendig.

Nesten én av tre i alderen 18 til 29 år vasker sjeldent eller aldri frontruten innvendig. Det viser en undersøkelse gjort for NAF.

På innsiden av frontruten legger det seg et belegg med trafikkfilm som ikke sees så godt før du får solen rett i mot, og da blir sikten veldig dårlig.

– Klar frontrute er viktig for trafikksikkerheten, og en vask med varmt salmiakkvann vil raskt fjerne belegget. Det er enkelt å rengjøre den, og du vil se stor forskjell med en gang, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. – Vasker du jevnlig unngår du å få farlig dårlig sikt i lav høst- og vintersol, fortsetter han.

I den andre enden av skalaen finner vi de over 65 år. Her svarer to av ti at de rengjør frontruten innvendig hver uke.

Slitte frontruter

Frontruten blir også slitt. Steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje og bør sjekkes minst hver 80 000 kilometer. Laboratorietester har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten.

– Forskriftene sier at «føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende». Det er hver enkelt sitt ansvar å sørge for dette, sier Sødal.

– Reaksjonsevnen din blir dårligere når du ser dårlig. God sikt er en plikt.

Kilde: NAF