Tirsdag formiddag fikk de syv deltakerne i gullsmed-NM i Fredrikstad delt ut oppgaven, som var todelt. Chris Marco Helgemo og konkurrentene skulle lage to ulike smykker innenfor 20 timer, som lundabyggen omtaler som «et simpelt og et veldig vanskelig». Dette er presisjonsarbeid hvor deltakerne må være ekstremt nøyaktige, hvis ikke kan mange timers arbeid være fånyttes.

- Jeg gikk på en smell på slutten, da smykket smeltet litt slik at en dimensjon ble feil. Men resten av smykket var perfekt og det veide opp, forteller den nybakte norgesmesteren.

Dommerne satte poeng på deltakerne. Maksscore var 1000 poeng og Helgemo vant til slutt med 556. Han håper seieren kan åpne noen dører i en bransje hvor det ikke utlyses altfor mange stillinger.

- For det offentlige tror jeg ikke det forandrer noe, men i gullsmedverdenen kan det fort åpne døra for fast jobb. At jeg har en framtid, sier han.

For tiden jobber Helgemo som lærling hos Gull-Galleriet i Trondheim. Der har han kontrakt fram til februar, men NM-vinneren håper å få forlenget engasjementet sitt. Spesielt hvis han blir tatt ut til yrkes-VM i Sao Paulo i Brasil neste år. Medaljevinnerne fra NM skal gjennom en ny konkurranse, og den som vinner får æren av å representere Norge i VM.

- Jeg skal legge meg i hardtrening, lover han.

Foto: Privat
Foto: Privat