Ane Bjøru Fjeldsæter, feltarbeider og psykolog i Leger Uten Grenser, besøker Skaun ungdomsskole fredag.

29-åringen fra Trondheim har jobbet i Sør-Sudan, Sierra Leone og ebolarammede Liberia tidligere i år. Hun skal snakke om glemte kriser og fortelle om sine erfaringer til elevene i Børsa.

Patrick (5) ble frisk

I Liberia møtte Ane lille Patrick (5). I rapporten sin som ble gjengitt i Dagbladet, skriver hun dette: - Hver dag sier jeg til meg selv: Ane, ikke mist hjertet ditt til dette  barnet, som ikke lenger hører hjemme blant de levende. Han er her en uke, så er han borte for alltid. Hvordan skal du gjøre jobben din når han er borte? Vet du ikke hva du står overfor her?

Patrick ble syk, og Ane besøkte ham inne på det avsperrede området med ebolasyke:

- Jeg ser over gjerdet at han ligger på en madrass i skyggen. Kameratene hans går på tå hev rundt ham og ser bekymret ut. Jeg kommer meg i drakten. Jeg frykter det verste.  Jeg tar meg frem gjennom avdelingen. Faren hans forteller meg at Patrick har klagd over magesmerter hele natten. Patrick har tørre lepper, febrile og blanke øyne, og ingenting av sin vanlige energi. Han prøver å smile når han ser meg, forteller Ane.

Patrick hvisket til Ane at han ønsket seg en sykkel. Hun trodde ikke han ville overleve, men neste dag var han bedre, og han etterlyser sykkelen!

Patrick ble skrevet ut sammen med faren sin: - Begge så utslitte ut. Jeg kunne nesten ikke tro at Patrick var blitt frisk fra ebolaen før blåmerket ved øyet hans var borte. Han var blitt så mager at vi må binde opp buksene hans med hyssing, forteller Ane i rapporten sin. Patrick var lenge syk, men fikk eboladiplom som viste at likevel ikke var smittet.

Glemte kriser

Skaun ungdomsskole skal i høst jobbe med skoleprosjektet Glemte kriser i regi av Leger Uten Grenser.

Elevene skal sette fokus på humanitære kriser i verden som ellers ikke får mye oppmerksomhet.

Hele 70 ungdomsskoler i landet er med i medieprosjektet.

Blant prosjektbidragene skal det kåres 19 fylkesvinnere og én landsvinner på slutten av året.