Trenger du bil i jobben, risikerer du å bli oppsagt hvis sertifikatet ryker.

– Nå som vi snart går inn i julebordsesongen kan det være særlig god grunn til å tenke over dette. En dom for promillekjøring vil i mange tilfeller kunne være en oppsigelsesgrunn. Dette sier Jens Kristian Johansen, partner i advokatfirmaet Grette.

Når bil er en forutsetning for å utføre arbeidsoppgavene, vil tap av førerkortet kunne endre situasjonen så betydelig at det gir saklig grunn til oppsigelse, ifølge Johansen.

Men også årsaken til at lappen ryker kan ha betydning.

– Kombinasjonen rattfyll og ren sjåførfunksjon vil være så vidt umulig at jobben trolig går tapt. Ved fartsovertredelser kan omstendighetene være veldig ulike. Konsekvensene ved tap av førerkortet på dette grunnlaget åpner nok i større grad for skjønnsmessig vurdering.

Hvor avhengig arbeidstakeren er av å kjøre selv for å utføre jobben spiller inn.

Noen kan også ha mulighet til å ta ut ferie eller permisjon i perioden uten lappen, og dette kan komme i betraktning.

Sykdom kan være årsak

– Omplassering til annet arbeid er også et alternativ som vurderes i mange tilfeller, særlig når arbeidstakeren ikke kan bebreides for tap av sertifikatet.

Hvis årsaken er sykdom, vil nok bedriftene strekke seg langt for å finne gode løsninger, sier Johansen. Dette fordi en eventuell oppsigelse skal være forholdsmessig, påpeker han.

Arbeidsmiljølovens bestemmelser om tilrettelegging for ansatte med redusert arbeidsevne er aktuelle i slike tilfeller.

Motsatt mener Grette-advokaten at veien til oppsigelse er kort for ledere og ansatte i funksjoner som krever spesiell tillit.

Mange førerkortbeslag

Jens Kristian Johansens råd til bedriftene er å sørge for klare arbeidsavtaler og dokumentasjon av forutsetningene for ansettelsen.

– Tydelighet fra starten av er viktig for begge parter, og gjør behandlingen av vanskelige personalsaker enklere og mer forutsigbar, sier han.

Ved utløpet av august var samlet antall førerkortbeslag i 2014 nådd 8390. Fartsovertredelser den vanligste årsaken, fulgt av kjøring i ruspåvirket tilstand.