Gauldal IKT bygger ut fast trådløst bredbånd på Winsnes i Gauldalen. Bredbånd til innbyggere og næringsinteresser i området har ifølge leverandøren vært en utfordring på grunn av tekniske begrensninger i telenettet.

Utendørs antenne

Dette vil nå løse seg ved å velge en annen teknologi som er helt uavhengig av eksisterende telenett.

– Fast trådløst bredbånd innebærer at abonnenten monterer en utendørs antenne som rettes mot en basestasjon. Dette vil ofte gi et bedre bredbåndsnett med høyere kapasitet enn ADSL, sier Geir Høgås, Teknisk ansvarlig for bredbånd i Gauldal IKT.

Utbyggingen er gjort mulig gjennom et samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune og Midtre Gauldal kommune.

Flere til gode

Fylkeskommunen har som en liten del av den mer omfattende bredbåndssatsninga «full bredde» også handlefrihet til å finansiere mindre prosjekter med statlige midler - da spesielt rettet inn mot småbedrifter på steder der dekningen er dårlig. Disse prosjektene samarbeider de med kommunene om.

– I dette tilfellet var det Storstuu Winsnes som kom med et ønske om bedre dekning, men utbyggingen vil også komme de som bor i nærheten til gode, uttalte prosjektleder for digital infrastruktur i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Pål Magnar Dahlø, da Trønderbladet omtalte den planlagte utbyggingen i juni.

– Godt alternativ

Gauldal IKT gir også ros til lokale initiativtakere, som gjennom innspill og velvilje har bidratt til å finne en effektiv og realiserbar løsning.

– For oss er dette et pilotprosjekt, og vi ser på mulighetene for å foreta flere slike utbygginger i områder med svak bredbåndsdekning. I landlige strøk hvor mange bor langt unna nærmeste telesentral, er fast trådløst bredbånd et godt alternativ, mener daglig leder Geir Moholdt.

Geir Høgås i Gauldal IKT sier den nye løsningen med en utendørs antenne rettet mot en basestasjon vil gi et bedre bredbåndsnett med høyere kapasitet enn ADSL. Foto: Elling Finnanger Snøfugl