I kveld snakker Oscar Aaslund Hovin om stamming på NRK Kveldsåpent. Det er den internasjonale stammedagen, og Oscar har selv slitt med taleflyten. Men 21-åringen fra Støren har lært seg å ta kontroll, slik at det ikke lenger er lett å høre at han har problemer med ordene.

Likevel er han litt spent foran direkteprogrammet på radio, og vil forberede seg litt før han drar inn til Tyholt til åtte i kveld.

- Jeg er fortsatt en person som stammer, men jeg har nå lært et verktøy som gjør at jeg har fått kontroll over stammingen min, sier Oscar. Med såkalt frivillig stamming tar han frykten for å stamme ved rota:

- Hvis jeg for eksempel er redd for å stamme på navnet mitt, kan jeg legge inn frivillig stamming på ordet foran, forklarer han til Trønderbladet - uten å stamme en eneste gang, men han tar noen korte stopp mellom enkelte ord underveis.

- Men jeg  kan fort ende opp der jeg var før, sier han. - Hvis jeg ikke jobber hardt nok, tilføyer han.

Oscar har fulgt kurs gjennom McGuire-programmet, og er nå kontaktperson for Norge i Skandinavia, og dessuten sertifisert coach. Om et par uker setter han seg på flyet til København for å være med på kurs i Malmø.

Til daglig er han i jobb som som miljøarbeider ved en barnebolig i Trondheim.