- Det er blitt veldig mange flere på bussen, og det har vært så fullt på 38-bussen at folk har stått fra bakerst i bussen og fram ti sjåføren, sier busspendler Einar Gimse Syrstad fra Melhus.

Uten belte

Gimse Syrstad forteller at bussjåføren som alltid ellers ber passasjererne om å ta på setebeltet, ikke gjør det når folk blir henvist til ståplasser. Selv har han måttet stå flere ganger på bussen fra Trondheim til Melhus, og med en buss som kjører i 80 km/t, er det en lite hyggeilg opplevelse.

- Jeg synes tilbudet begynner å bli dårlig, og dette er helt i ytterkant av hva jeg synes er forsvarlig, sier Gimse Syrstad.

Årsaken til at rute 38 som går til Melhus sentrum har så fulle busser, er at AtB bestemte at rute 340 i rushtida ikke skal stoppe for å slippe av passasjerer i Melhus sentrum. Rute 340 (Størenbussen) har fått færre avganger, og dermed har reisende til Melhus sentrum gått over til rute 38.

Underskuddet

- AtB bygde opp et flott busstilbud og fikk folk til å bruke bussen. Så fikk de stort underskudd, sier Gunnar Krogstad som også er busspendler.

Krogstad som i likhet med Gimse Syrstad er Arbeiderparti-politiker, er oppgitt over at kjempeunderskuddet til AtB går utover pendlerne. Med færre bussavganger i rushtida på grunn av innsparinga, opplever reisende å måtte vente en time ekstra på å få komme seg med bussen fordi den er full. Rute 340 kan ikke ha ståpassasjerer, og her skal alle passasjererne sitte på sete og ha setebelte på.

Tok opp saken

Overfylte busser og færre avganger er et tema som politikerne har tatt opp flere ganger, og tirsdag spurte Krogstad i Melhus formannskap om hva som gjøres for å bedre forholdene for de reisende. Ordføreren har hatt møte med AtB som lovte å se på saken i januar.

- Det går rett og slett ikke an å vente helt til 15. januar slik det er nå. De viser til at det kommer bedre togtilbud i desember. For dem som må vente en time ekstra på bussen, er det ganske håpløst, sier Krogstad.

Krogstad har inntrykk av at praksisen med at rute 340 som han selv tar til Ler, ikke stopper før Melhus for å sette av folk.

- I går tok jeg rute 340 klokka 16.20 fra byen, og sjåføren sa ifra da vi kjørte avgårde at bussen ikke ville stoppe før Melhus. De som måtte av før, kunne gå av på neste holdeplass for å ta rute 38 sa sjåføren, forteller Krogstad.

Krogstad mener at avgangen 15.50 med rute 340 må sette opp igjen. Under formannskapsmøtet etterlyste partikollega Bente Estenstad bussavganger på Hølonda, som er lagt ned.

Under vurdering

Markedssjef Grethe Opsal i AtB opplyser at AtB vil sette inn ekstra kapasitet dersom det viser seg å være behov for det.

- Vi får daglig rapport fra Boreal i forhold til eventuelle frakjøringer og driftsavvik. Etter justeringer som er bltt gjort gjennom høsten, er det få frakjøringer i oktober, og vi følger med utviklingen, opplyser Opsal.

Les også: Vil ta enda mer penger fra AtB

Les også: rute 340 er for dem som skal forbi Melhus