Mandag reiser Magnus Loddgard til Vietnam for å dirigere ved operaen i Ho Chi Minh-byen (Saigon), et helt spesielt oppdrag.

35-åringen som er bosatt i Berlin, er i gang ved operaen i Ho Chi Minh City for tredje året på rad, men i år er det for første gang i historien at det snart 140 år gamle operahuset har en full scenisk operaforestilling, Tryllefløyten av Mozart.

Operabygget som ble reist av franskmennene, er blitt brukt som konserthus. Magnus har vært med på å gjøre en ballett og en opera i konsertversjon.

Bygger opp prosjekt

- Det er veldig artig å være med på å bygge opp noe sånt, sier han. Det hele er et slags samarbeidsprosjekt mellom Norge og Vietnam. Det har navnet Transposition og finansieres for en stor del av det norske Utenriksdepartementet. Norge deltar med tre solister og noen musikere, og Magnus som er frilans dirigent, ble spurt om å være med og bygge opp prosjektet.

Han synes det er spennende å være i Vietnam, som har kommunistisk styre og mye synlig politi og militære.

Alle har lik lønn, også ved operaen der konsertmesteren og folk langt bak i rekkene får det samme utbetalt.

Magnus får sin lønn i norske kroner, og den ligger på et nivå midt mellom norsk og vietnamesisk lønn, og det er dermed nokså dårlig betalt sett med norske øyne.

Men landet har åpnet for markedskreftene, og det skjer store investeringer mens forskjellene øker, ved at det vokser fram en overklasse.

Barnehager og Fjøsfestival

For øyeblikket er Magnus hjemme på Loddgarden i Melhus, og fra torsdag til søndag denne uka blir det barnekonserter med Luftforsvarets musikkorps, for barnehager i Trondheim og i Børsa på lørdag.

Han har det også travelt med å planlegge neste Fjøsfestival, trolig blir det en liten festival i 2015 og en større i 2016.

Han arbeider også med dekke opp underskuddet etter årets festival, som ikke blir så stort som først antatt, kanskje rundt 20.000 kroner.