Mens bønder på Østlandet og i Nord-Trøndelag må ha sauene på nedforing før slaktinga på grunn av for høy radioaktivitet i kjøttet, er det ikke aktuelt med slike tiltak verken Sør-Trøndelag eller Møre og Romsdal.

Seniorinspektør Ingeborg Stavne ved Mattilsynet Distriktskontoret Gauldal opplyser at det tas stikkprøver, men at det er en god del år siden sauekjøtt her i området har oversteget grenseverdien på 600 becquerel pr. kilo. For rein gjelder en høyere grenseverdi.

Både Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal er såkalte tiltaksfrie soner, det vil si at det ikke settes i verk tiltak som å utsette slaktinga og gi sauene for som reduserer radioaktiviteten i kjøttet.

De høye verdiene av radioaktivitet i kjøttet noen steder i sommer er blitt forklart med at sauene har spist mye sopp.

Stavne husker at det var høyere becquerel-verdier i sauekjøtt etter en fuktig sommer med mye sopp for en del år siden også.