Melhus Jeger- og Fiskerforbund inviterte torsdag kveld til åpent møte der ulike aktører fikk komme til orde under samme tak. Både Gaula og Orkla fiskeforvaltning var representert, i tillegg til næringsorganisasjonen for rettighetshaverne, Norske Lakseelver. Informasjonssjefen fra Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) sentralt fikk også utrede for sitt syn rundt tiltak for å bevare laksebestanden.

Stor uenighet og engasjement

Diskusjonen dreide seg i hovedsak om hvorvidt gjenutsetting, eller fang og slipp, er framtidas fiske.

Full fredning av elva, oppdrettsindustriens motiv, og om graden av gjenutsetting er forsvarlig var også tema oppe til debatt. De ulike aktørene står langt fra hverandre på noen områder, men møtet bar preg av engasjement og tiltaksvilje som er nødvendig i det videre arbeidet med den hardt pressede laksebestanden.

Gjenutsetting må gjøres på riktig måte

Statistikken for vassdragene i Sør-Trøndelag viser en dramatisk utvikling der det høstbare overskuddet fra elvene går i negativ retning. Norske Lakseelver, representert ved Vegard Heggem, mener at storparten av laksen overlever gjenutsetting dersom fiskerne håndterer dette på riktig måte.

– Gjenutsetting vil være en del av framtidas fiske, men det går en grense. 100% gjenutsetting er ikke vårt mål, sa Heggem som også presset at en bestand som ikke tåler en viss beskatning ikke bør fiskes på.

Orkla og Gaula møter samme utfordringer

Torstein Rognes leder Gaula lakseforvaltning, og sammen med lederen i Orkla lakseforvaltning, Rune Krogdahl, møter de mange av de samme utfordringene i sine vassdrag med en stadig reduksjon i lakseinnsiget og et redusert høstbart overskudd. Selv om det høstbare overskuddet økte for både Gaula og Orkla i 2014 er det fremdeles dramatiske tall og Rognes sier de har kniven på strupen.

- Dagens situasjon i Gaula tilsier at gjenutsetting er utrolig viktig for å opprettholde laksebestanden. Rettighetshaverne i elva er for øvrig enige om at den fulle sesonglengden fra 1.juni til 31.august skal beholdes i tillegg til at det må være forutsigbare regler, uttalte Rognes som også framhevet at forvaltninga ikke mener 100% gjenutsetting er det som skal gjelde.

- Tatt fisk er fanget fisk

NJFF var på sin side opptatt av like regler for alle fiskere, uavhengig av økonomi. Informasjonssjef Espen Farstad pekte på viktigheten av hensynet til laksebestanden, men at alle fiskere burde få slippe til i elva. NJFF mener at skillelinjen mellom forvaltning og økonomiske motiv har blitt mindre synlig.

Leder i Melhus Jeger og Fiskerforening, Arild Gjertsen, har tidligere skapt stor debatt med sine utsagn om at tatt fisk er fanget fisk, noe han også gjentok under torsdagens møte. Flere av tilhørerne på møtet var i tillegg bekymret for manglende dyrevelferd når fiskere praktiserte fang og slipp. Rognes svarte at å la fisken være for lenge oppe av vannet ikke var i henhold til retningslinjene, og at de har en stor utfordring med riktig opplæring på gjenutsetting.