Hvert år dør mange eldre på landsbasis i brann når de lager mat, og komfyrbranner er en av de vanligste brannårsakene i norske hjem. Gauldal Brann og Redning IKS stod derfor ute og informerte om Komfyrvakt både i Melhus og på Støren onsdag ettermiddag.

Ikke bare eldre som er utsatt

På Prestteigen på Støren var brannkonstablene Ida Marie Berdal og Gøran Fossmo ute sammen med inspektør Jostein Skårvold fra El-tilsynet ved Gauldal Nett. – Vi rykker ikke ut så ofte på komfyrbranner, men det skjer. Det er viktig å fokusere på forebyggende tiltak, og komfyrvakt er noe som alle husstander bør ha. Å glemme mat på komfyren er derimot ikke bare et problem blant eldre, men forekommer også i sene nattetimer når unge glemmer pizzaen i ovnen. Dette har vi mange eksempler på, sier brannkonstablene.

Går utover brannsikkerheten

Kort fortalt slår komfyrvakten av komfyren hvis kjelen blir tørrkokt eller hvis platen blir stående på. – Det er mange eldre boliger som ikke har komfyrvakt, og dette går ut over brannsikkerheten, avslutter Skårvold som sterkt anbefaler komfyrvakt til alle som enda ikke har installert dette.