«I Midtre Gauldal møter du folk som er stolte av kommunen sin. Folk er rause, viser medmenneskelighet, nærhet og varme. Du møter også mye kreativitet og aktivitet. Dette er bygda med takhøyde, og vi gjør hverandre gode».

Slik innledes teksten som gir et framtidsbilde av Midtre Gauldal i 2030, slik kommunen selv ser for seg utviklingen de neste 15 årene. Der lanseres også visjonen, eller det overordnede slagordet, «Midtre Gauldal - kreativ og raus».

Grunnlag for detaljarbeidet

Det er nesten ett år siden kommunestyret varslet oppstart av revidering av samfunnsdelen i kommuneplanen, og i går ble arbeidet som omtales som "en milepæl" lagt fram for formannskapet. Etter et enstemmig vedtak er forslaget nå lagt ut på høring og til offentlig ettersyn, med en frist på seks uker for de som ønsker å komme med innspill.

Samfunnet rundt oss endrer seg stadig og skaper nye utfordringer og muligheter. Målsettingen med arbeidet som nå er lagt fram har vært å gi en viss oversikt over hva morgendagen vil bringe, slik at kommunen skal være beredt til å håndtere de kravene og utfordringene som forventes de nærmeste årene.

Det er altså et overordnet styringsdokument vi har med å gjøre - en rekke målsettinger og veivalg som sammen skal danne grunnlaget for kommunens mer konkrete og detaljerte handlingsprogram med økonomiplan og budsjetter de neste årene.

Mangfoldig næringsliv

I framtidsbildet som presenteres i utredingen, som gjennom en ny vri er dratt ut i et sekssiders dokument, får vi lese om at en økende del av befolkningen er godt utdannet.

«Dette er resultatet av en ønsket politikk de siste 15 årene, hvor målet har vært å øke utdanningsnivået blant innbyggerne og gjøre høyere utdanning lettere tilgjengelig for alle».

Dette har ifølge visjonen ført til et mangfoldig og spennende næringsliv i hele kommunen.

Teksten forteller oss også at «en utbygd infrastruktur gjør ferdsel mellom grendene enkel, noe som blant annet har ført til naturlige samlingsplasser rundt om, for alle aldersgrupper. Vi har et sterkt sentrum og attraktive bygder».

De fire fokusområdene i kommuneplanens samfunnsdel er samfunn, brukere, medarbeidere og økonomi. Innenfor hvert av disse satsningsområdene skal temaer som befolkningsutvikling, folkehelse, kvalitet, medvirkning, demokrati, klima, miljø og Midtre Gauldal i et regionalt perspektiv ivaretas der det er naturlig.

«Alle» har bidratt

I arbeidsprosessen har det vært lagt opp til stor medvirkning fra lokalsamfunnet, og innspillene har vært mange i jakten på den overordnede visjonen.

Det har blant annet blitt folkemøte i kultursalen, og en egen prosess har blitt kjørt i kommunestyret, der inviterte regionale statlige myndigheter ble invitert til workshop. Den oppvoksende slekten har også blitt utfordra gjennom temaundervisning i skolene - der det også ble arrangert en tegne-og fotokonkurranse som ble avsluttet med en utstilling ved Gauldal skole- og kultursenter.

Alt dette, i tillegg til de føringene som har ligget i bunn fra før, er altså nå sydd sammen til ett dokument.