Dyre merkevesker er trendy. Helt ned på barnetrinnet skal det være Michael Kors og Marc Jacobs. Det merker forsikringsbransjen godt.

Forsikringsselskapene får melding om over 25.000 tyverier og tap av reisegods hvert kvartal.

- I det siste har vi spesielt merket oss en økning i tyverier av dyre merkevesker, forteller Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring.

Spesielt unge er utsatt. Over halvparten av reiseskader som blir anmeldt av personer under 30 år, skyldes tapt reisegods, viser analysene til sparebankeide Frende.

Luksus i hverdagen

- Unge jenter har dyre vesker med seg på skolen, helt ned på barnetrinnet. Andre har merkevesker med på byen og på shopping, forteller Slettemoen.

- Har du en dyr veske, har jo tyven lett for å tro at du har noe av verdi oppi den også. Ting som er dagligdags for deg, kan være for luksusgjenstander å regne for andre. Misunnelsen eller fristelsen kan bli for stor, og resultatet er at tingene blir stjålet, sier hun, og fraråder å ha med de dyreste veskene på steder hvor det er vanskelig å passe på dem.

Uoppmerksom

Clutchvesker og dyre lommebøker er noe skadebehandlerne hos Frende har merket seg. Ofte er de nappet fra barnevogn eller stjålet fra handlevogn i et uoppmerksomt øyeblikk. Andre blir frastjålet vesken mens de har den liggende på kafébordet, ved siden av seg i baren eller i en garderobe.

- Når dyre mobiler, nettbrett, kostbare solbriller og merkeklær blir stjålet eller ødelagt trekker det gjennomsnittsutbetalingene opp, og reiseforsikringen blir dyrere, sier hun.

Uhell ikke dekket

Tyveri, ran og skadeverk er typiske skader som dekkes på reiseforsikringen.

- Uhell er vanligvis ikke dekket. Faller mobilen fra lommen eller bordet, vesken forsvinner fra stolryggen, eller jakken blir stjålet mens du er i baren, kunne du som regel passet bedre på tingene dine. Pass spesielt godt på verdiene dine på steder med mye folk, sier Slettemoen.

Kontakt politiet hvis du blir utsatt for tyveri. Få alltid en kopi av anmeldelsen om du vil ha igjen penger fra forsikringsselskapet.

Ikke kopier

- Dette har vi har faste rutiner på. Vi stoler på kundene våre, men samtidig er det vanlig å bli spurt om å dokumentere tapet, sier Slettemoen. Når forsikringsselskapene får meldinger om spesielt dyre vesker fra merker som Luis Vuitton, Mullberry, Gucci og Prada er de strenge på dokumentasjon.

- Enkelte vesker lages det en rekke kopier av, dermed må du være forberedt på å legge frem garantibevis, ekthetsbevis eller kvitteringer for vesken, sier Slettemoen.

Bare første kvartal i år var erstatningsutbetalingene på reisegods, som er personlige eiendeler du har med deg ut, på nesten 540 millioner kroner, 29 prosent mer enn etter samme periode i fjor. Tallene speiler ikke bare eiendeler vi blir frastjålet på reise - en helårs reiseforsikring gjelder fra du forlater hjemmeadressen, ikke bare på ferie.

Kilde: Frende