I dag tirsdag er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) på plass i Trondhem for å delta i Vegforum Trøndelag, som har tittelen "E6-Blodåra gjennom Trøndelag".

Mulig på sju år

Der sier han i sin tale at byggestart for ny E6 skal bli før 2022, og statsråden mener det er mulig å bygge ny E6 på sju år.

– Men da må det betydelige forenklinger til i planleggingsarbeidet, sier Solvik-Olsen, som ser for seg at ny E6 inngår i et statlig veiselskap.

Statens vegvesen er klar til å starte i Soknedal neste år om det kommer penger fra regjeringa. Samferdselsministeren avviser at hele strekninga skal være ferdig om 6-7 år, men at byggetida vil vare i 7 år.

Ingen pengeløfter

Solvik-Olsen sier han absolutt ser behovet for firefelts vei fra Opplands grense til Trondheim, og at dette må tas med i planlegginga.

I talen kom ikke statsråden med konkrete pengeløfter om ny E6, men sa det vil framkomme i statsbudsjettet som kommer i høst. Statsbudsjettet kommer 8. oktober. Ifølge Solvik-Olsen har Arbeiderpartiet skapt forventninger om snarlig byggestart når det gjelder Vindåsliene-Korporalsbrua. Sistnevnte bru var hyppig nevnt under Vegforum Trøndelag, og statsråden kom ikke med noe konkret løfte om byggestart neste år slik Statens vegvesen mener er fullt mulig.

Statsråden kan heller ikke love at bilistene slipper unna bompenger. Derimot vil han jobbe for å få redusert antall bomselskaper til et par for å effektivisere.

Bompengeprosjekter der folk betaler 5-10 kroner per passering skal også fjernes fordi det er ineffektivt å kreve inn så små beløp, mener Solvik-Olsen.

– Høyt prioritert

Under paneldebatten sa fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) at regjeringa snakker om at den trenger tid til omorganisering, men at det nå trengs ny E6.

– E6 sør er høyt prioritert for oss her i regionen, mener Sandvik.

Yngve Brox (H) sitter også i panelet.

– Jeg håper E6 sør blir første prosjekt for helhetlig utbygging, sa Brox.

Politikerne i paneldebatten er enige om at E6 sør er høyest prioritert.

Foredrag og innlegg

Det var ventet at det under foredraget til samferdselsministeren kanskje skulle komme signaler om når det kommer penger til ny E6 fra Melhus til Ulsberg. Så langt finnes det ikke penger til denne strekninga, og strekninga fra Trondheim til Melhus er heller ikke fullfinansiert.

«Det skal ikke stå på oss» er tittelen på avdelingsdirektør Kjetil Strand i Statens vegvesens foredrag.

Vegvesenet ser for seg at de kan bygge ny E6 i løpet av fem år, og Strand sier til Trønderbladet at vegvesenet står klar til å bygge ny E6 i Soknedal neste år.

Under Vegforum Trøndelag ble statsråden utfordret på spørsmålet om firefelts motorvei fra Opplands grense til Trondheim, og statsråden var opptatt av at det ikke skal bygges en ny E6 som ikke har nok kapasitet. Vegvesenet vil imidlertid ikke sette i gang planlegging av firefelts motorvei gjennom Soknedal før det kommer konkret beskjed om det. Nå tar vegvesenet utgangspunkt i den forrige regjeringas vedtak om at det skal bygges 2-3-felts vei med midtdeler der.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP). Foto: Olav Heggø/Fotovisjon