Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) hadde ønsket å besøke en Inn på tunet-gård under sin reise i Sør-Trøndelag i dag, og tirsdag formiddag ankom hun Haugen aktivitetsgård på Kvål.

21 elever fra ulike ungdomsskoler i Melhus får undervisning på gården, og undervisninga spenner fra mekking, skogshogst, stell av dyr til matematikk.

Ga ros

- Så flott, sa landbruksminister Sylvi Listhaug da hun ble tatt imot av bonde Fritz Arne Haugen inne på tunet.

Statsråden hilste på blant annet ordfører Jorid Jagtøyen og de lokale Frp-erne Joralf Rindli og Lisbeth Tiller. Med i statsrådens følge var blant annet fylkesmann Jørn Krog og landbruksdirektør Tore Bjørkli.

Inne i den ombygde låven fikk statsråden servert røkt villaks fra Gaula og roastbiff fra kjøttfeproduksjonen på gården. Fritz Arne Haugen fortalte om "livets låve" der det er kjøttproduksjon i første etasje, kunnskapsproduksjon i andre etasje og glede i tredje etasje. Sistnevnte henspiller på arrangementene som foregår i øverste etasje der gjester ønskes velkommen til storstua med lysekrone og gedigen utsikt utover dalen.

Haugen fortalte om den møysommelige prosessen med å bygge opp en Inn på tunet-gård, og at han nå har fått tiårskontrakt med Melhus kommune. Ved siden av å være bonde, er Haugen også spesialpedagog og han har tidligere vært Senterparti-representant i kommunestyret. Senterpartiet pleier å ha sine møter i storstua i låven.

- Tiltaket her er kjempeflott, og vi trenger mer av denne typen tiltak. Det er ikke alle som finner seg til rette i skolen, og de trenger praktisk tilrettelegging. Det er veldig bra at det finnes nye måter å utvikle landbruket på, sier Listhaug til Trønderbladet.

Listhaug sier at Inn på tunet også kan egne seg innenfor barnevern og eldreomsorg. Landbruksdepartementet har tilskuddsordninger, og Listhaug viser til at potten til næringsutvikling er økt med 24 millioner kroner.

Bondens valg

I nedre Melhus er det langt mellom melkebruk, og Haugen har også lagt ned melkeproduksjonen.

- Bonden skal selv få bestemme hva han vil bruke gården til. Antall melkebruk er redusert, og det produseres like mye melk som før, sier Listhaug til Trønderbladet.

Haugen har fått støtte fra Innovasjon Norge, og han understreket hvor mye det har betydd for ham.

Ute på tunet var elever ved skoletilbudet i ferd med å avslutte skoledagen da statsråden forlot gården for å dra videre til Trondheim.

- Jeg er fornøyd med tilbudet, og det beste er å få kjøre traktor, sier Morten Sandersen (15).

Tidligere på dagen besøkte Listhaug to sauebønder i Singsås.

Les også: statsrådsbesøk i Singsås og på Kvål

John Bye (15) og Morten Sandersen (15) er elever på aktivitetsgården, mens Malin Dalsheim er HIST-student ute i praksis.
Statsråd Sylvi Listhaug hilste også på Lisbeth Tiller og Joralf Rindli fra Melhus Fremskrittsparti.
Landbruksminister Sylvi Listhaug fikk prøve kortreist mat - villaks og roastbiff fra Kvål. Bak fylkesmann Jørn Krog.
Gårdbruker Fritz Arne Haugen fortalte om gårdens aktiviteter. Frp-besøket syntes han var trivelig, og han sier til Trønderbladet at det viktige for ham er å skape en god forståelse for Inn på tunet.