Hunder som er med på jakt løper stor risiko for å bli skadet. Derfor bør jegere ta med et eget førstehjelpsskrin til hunden, mener fagfolk.

I disse dager tar tusenvis av jegere med seg hunder ut på jakt i terrenget. Svært mange av de firbeinte pådrar seg små eller store skader.

– Hundene springer fort og har ikke full kontroll på omgivelsene. Da får de lett strekkskader, rifter eller såre poter. Elghunder kan bli sparket av elg, og fuglehunder kan bli truffet av hagl, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Breisjøberget er selv aktiv jeger og har fire jakthunder. Han opplever at hundene hans skader seg på en eller annen måte hvert år.

– Det er et hardt liv å være jakthund. Samtidig elsker hundene å være med på jakt. Jeg prøver å forebygge skader ved å trene hundene hele året. I tillegg har jeg med førstehjelpsutstyr til hundene, sier Breisjøberget.

Tenk sikkerhet

Når man er ute på jakt, er veien ofte lang til nærmeste veterinær eller lege. Derfor er det viktig å tenke sikkerhet og være forberedt på at det kan skje ting både med en selv, jaktkamerater og de firbeinte.

– Hundeeierne bør sette sammen et førstehjelpsskrin til hunden før de drar på jakt, sier Martine Fossem Nygaard, dyrefaglig rådgiver i forsikringsselskapet If.

Jakthunder løper mye og har lett for å få såre poter og andre kuttskader.

– Skrinet bør inneholde en god potesalve og potesokker til alle fire bein. I tillegg er det lurt å ta med en pinsett for å fjerne flått eller ting som setter seg fast i potene eller andre steder, sier Nygaard.

Dersom potekutt eller andre kutt er dype, kan du bruke litt fysiologisk saltvann for å få spylt vekk skitt og møkk. Saltvannet, som fås kjøpt på apotek og hos dyrleger, kan også brukes til å skylle vekk rusk og øyeflod fra hundens øyne.

– Ved dype og blødende kutt er det lurt å ha med litt bandasjeutstyr. Dekk såret eller kuttet med en kompress eller bandasjepute først, så bomull i neste lag og tøyelig bandasje ytterst, sier Nygaard.

Får diaré

Under jakten er det viktig at hunden får i seg nok energi. Derfor bør du ta med kaloririkt fôr av god kvalitet.

Det at man bytter fôr under jakten, kombinert med den stressede situasjonen for hunden, gjør at mange hunder utvikler diaré.

– Derfor bør førstehjelpsskrinet inneholde en probiotika, som bedrer fordøyelsen. De finnes i mange forskjellige typer og fås kjøpt på apoteket og hos dyrlegen, sier Nygaard.

Dra til dyrlegen

Et førstehjelpsskrin til hunden er ikke tilstrekkelig til å behandle alle skader.

– Ved alvorlige skader må man komme seg til dyrlegen fortest mulig. I mange situasjoner må man gå selv. Da får man gå i hundens tempo og ta korteste vei til bilen. I verste fall må hunden bæres, sier Martine Fossem Nygaard i If.

Selv om jakthunder ofte skader seg, er jegere over gjennomsnittet opptatt av hundens helse, mener Jo Inge Breisjøberget.

– Dersom hunden blir skadet, er jakta ødelagt. Derfor er de fleste jegere flinke til å ta med førstehjelpsutstyr til hunden, sier Breisjøberget.

Se video

Fakta:

Dette bør være i førstehjelpsskrinet

  • Potesalve

  • Potesokker

  • Fysiologisk saltvann

  • Bandasje (bomull og tøyelig)

  • Kompress og/eller bandasjepute

  • Kaloririkt fôr

  • Probiotika

  • Pinsett

(Kilde: Forsikringsselskapet If)