Ordførerne i Sør-Trøndelag fikk under oppstartsmøtet for arbeidet med kommunereformen sist tirsdag klar beskjed fra kommunalminister Jan Tore Sanner (H) om å dra hjem og innlede dialog med nabokommunene.

– Mye må avklares

At den gigantiske sammenslåingsprosessen vil bli gjennomført, er et lite tvil om. Bestillingen fra regjeringen er klar, og kommunene må komme på banen raskt for å kunne påvirke utfallet.

– Vi har fått henvendelser fra både Rennebu og Holtålen, og Holtålen spesielt, og vi ønsker ikke å avvise noen. Likevel mener jeg en god del må avklares før vi går i dialog, sa ordfører Erling Lenvik (Ap) da prosessen videre ble løst diskutert under gårdagens formannskapsmøte.

– Så langt vet vi for eksempel ikke hva Melhus kommune tenker. Derfra har vi ikke fått noen henvendelser, og vi har heller ikke snakket sammen. Det å forholde seg til te kommuner på forskjellige kanter er utfordrende, og arbeidet som står foran oss vil uten tvil bli svært krevende.

Han foreslo videre å sette ned et eget utvalg for å jobbe spesielt med reformen, og at organiseringen av arbeidet skal legges fram for kommunestyret 15. september for vedtak.

Vil ha åpenhet

Orføreren legger ikke skjul på at han er kritisk til hele bestillingen, og spesielt til at svært få konkrete oppgaver for de nye storkommunene er blitt presentert. Dette ventes derimot å bli tydeliggjort i løpet av september, ifølge et brev fra statsråden.

Senterpartiets Odd Vårvik mener åpenhet i retning naboene blir viktig - parallelt med det arbeidet som nå skal innledes.

– Vi bør helt klart svare på henvendelsene, men det er klart vi her må få belyst alle sider av det som står foran oss. Lite konkret er sagt utenom at vi skal bli færre enheter. For oss i Senterpartiet er det viktig at frivilligheten ivaretas hvis en kommunesammenslåing blir aktuelt. Folkestyret og lokaldemokratiet må fortsatt ha en sterk stemme, så ikke utkantstrøkene blir overkjørt av makta sentralt, sier han.

– Unaturlig

Varaordfører Bjørn Enge (H) mener det blir feil å innlede samtaler med noen som helst før de får klarhet i hva de ulike målsetningene vi ha å si for kommunen.

– Kommunereformen er et virkemiddel, ikke et mål. Det handler om å være bærekraftig i et 50-årsperspektiv, og vi er helt avhengige av hva som skjer rundt Trondheim. Fylkesmannen er tydelig på at det skal være ett kraftsentrum der det finnes kompetanse og høyteknologi som hele regionen må dra nytte av, påpeker han.

– Jeg er enig i at vi bør sette ned et utvalg som jobber innenfor de tidsfristene som er satt. Det blir unaturlig å samarbeide med naboene i starten.

Ønsker involvering fra starten

Bygdelistas Harald Rognes ser derimot ingen grunn til at kommunene som har henvendt seg ikke skal involveres fra starten.

– Jeg mener at når et par kommuner nå gir inntrykk av at de vil prate med oss, så vil de også ha noen tanker om prosessen. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette vil være en del av informasjonsinnhentingen vi nå snakker om. Det er vanlig folkeskikk å starte med de som har henvendt seg til oss først. Hvordan det blir inn mot Trondheim vet vi ikke, sier han, og påpeker at det er umulig å tenke 50 år fram i tid.

– Burde stå alene

Harald Buset (KrF) mistenker Rennebu for å ha planer om å bli sentrum i en storkommune, med Oppdal i sør og Midtre Gauldal i nord.

– Ideelt sett mener jeg vi burde stå alene. Jeg mener det vil svekke lokaldemokratiet med for store avstander, sier han.

– Skal vi tro folk i kommunen, vil de nok heller bevege seg mot Melhus enn Rennebu. Vi er nok ikke de eneste Rennebu har tatt kontakt med heller.

Lenvik foreslo mot slutten av møtet at utvalget som skal jobbe med reformen skal bestå av tre medlemmer, pluss rådmann som sekretariat.