- Jeg var redd for at det skulle bli en langvarig streik, sier Mari Helene Øyås (17) ved faget helsefagarbeider vg2 ved Melhus videregående skole.

Elevene ved helse- og oppvekstfagene ved Melhus videregående skole har ikke fått noe undervisning de to ukene skolen var berørt av lærerstreiken. Astrid Vårvik (18) forteller at de på første skoledag for drøyt to uker siden, fikk informasjon av rektor og timeplanen. Deretter ble de hjemsendt fordi lærerne deres var i streik.

Først i dag fikk disse elevene undervisning, mens elever ved andre fag har hatt noe skolegang.

Fikk bøker

Rektor Astrid Gynnild søkte om dispensasjon for lærer/bibliotekar Astri Markussen slik at hun kunne dele ut bøker fra 21. august - tre dager etter skolestarten. Mange benyttet seg av tilbudet, og deriblant Øyås og Vårvik.

Mens Astrid Vårvik har kikket litt i bøkene, medgir Mari Helene Øyås at hun ikke har gjort det.

- Det var tungt å gå i gang alene uten lærer, sier de.

Aktivitetsdager

Nå er de glade for at skoledagen er i gang igjen. Øyås synes det er litt surt at elevene vil miste aktivitetsdager.

- Det er greit med pausedager, men det er bedre å få færre aktivitetsdager enn at vi skulle tatt igjen det vi mistet med ekstra skoledager, sier Øyås.

De innsparte lønnsmidlene vil blant annet bli brukt til å sette inn vikar så fort en lærer er borte på grunn av sykdom eller annet, forteller rektor Astrid Gynnild. Hun minner om at det viktigste nå er å komme i gang med skoleåret, og hun konstaterer fornøyd at det er stor glede hos elever og lærere.

- Som rektor fryder jeg meg over den arbeidslysten jeg ser. Elevene er kjempeglade og lærerne er like glade for å være tilbake. Derfor frykter jeg ikke at vi ikke skal klare å ta igjen det vi tapte av undervisningstid, sier Gynnild.

Imidlertid har hun bestemt at det vil bli satt inn tiltak for å gi elevene mer undervisning. Det skal skje ved hyppigere vikarbruk enn før, at aktivitetsdager som internasjonal dag tas vekk, at aktiviteter knyttet til den kulturelle skolesekken gis til dem som var mindre rammet av streiken, at det settes inn intensivt kurs ved behov etter kartleggingsprøver og halvårsprøver og at ordninga Ny giv videreføres.

- Vi kommer også til å være lydhør for signaler om at der det trengs ekstra innsats, sier Gynnild.

Astri Markussen er lærer i kroppsøving og norsk, og i tillegg bibliotekar. I dag tirsdag delte hun ut bøker til dem som ikke hentet bøkene mens streiken pågikk. Henrik (18) som går tredjeåret på idrettsfag, sier at han skal være så ærlig at han ikke orket å hentet bøkene. Bygutten forteller at det var godt å ha fri, men også godt å komme i gang.