Partene i lærerkonflikten er enige om å anbefale en ny arbeidstidsavtale for lærerne. Skolene er i normal drift fra tirsdag morgen, ifølge en pressemedling fra KS.

– I KS har vi følt veldig sterkt på ansvaret for at barna skal få komme på skolen. Det har vært hovedgrunnen til at vi har gått enda en runde for å forsøke å finne en løsning på konflikten, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

8000 tilbake i arbeid

Avtalen som nå er anbefalt av både KS og lærernes organisasjoner (Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes Fellesorganisasjon) innebærer at hele ansvaret for prosesser og avgjørelser om organisering av arbeidstiden legges til den enkelte skole og kommune.

– Dette har vært et viktig prinsipp for oss som jobber for lokalt selvstyre. Derfor er vi glad for at lærerorganisasjonene har kommet oss i møte på dette, sier Helgesen.

Hun understreker at KS langt fra er like fornøyd med alle deler av avtalen.

Nå går rundt 8000 streikende lærere tilbake til arbeidet fra tirsdag morgen.

– Akkurat i dag er jeg først og fremst glad for at streiken avsluttes, og at barn og unge i morgen endelig kan begynne skoleåret på alvor, sier Gunn Marit Helgesen.

– Sikrer at lærerne ikke overkjøres

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied er glad for at "en tøff, men nødvendig streik har ført fram".

– Vi har klart å beholde fleksibiliteten lærerne trenger for å gjøre en god jobb for elevene, skriver hun i en pressemelding mandag morgen.

– Dette er en avtale som inviterer til gode lokale prosesser og samtidig sikrer at lærerne ikke kan overkjøres. Nå blir klubbmøter og tillitsvalgte viktigere enn noen gang, fastslår Lied og takker de 8000 streikende lærere som har stått på, og bidratt til at lærerorganisasjonene klarte å vinne fram.

Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet, er glad for at lærerne har vunnet fram. Foto: Utdanningsforbundet/Tom Egil Jensen