Mandag drar elever på tiende trinn på skoleturen, som var planlagt før streiken rammet Gimse ungdomsskole forrige torsdag.

- Turen er organisert av foreldrene, sier foreldrekontakt Anita Grøtan.

Organisert av foreldre

25 elever reiser til Solhaug landsted i Åsen i Nord-Trøndelag, og blir der til onsdag. Opprinnelig skulle to lærere være med på turen, men de blir ikke med fordi alle lærerne er i streik. Foreldre blir med på turen, og Grøtan viser til at Solhaug landsted har instruktører som underviser ungene.

Grøtan skal ikke være med på skoleturen. Hun er lærer ved Melhus videregående skole, og er selv i streik. Å søke om dispensasjon for å ha med lærere ved Gimse ungdomsskole, er ikke blitt vurdert, forteller Grøtan.

- Turen er betalt, og det er ikke lett å avlyse den. Avlysning ville ha blitt et kostnadsspørsmål. Det er en tradisjon for tiende trinn, og det er lagt opp til at foreldre planlegger og organiserer turen, sier Grøtan.

Får treffes

Mor Guro Angell Gimse har ett barn på tiende trinn og ett barn som går på Melhus videregående skole. Begge har fått merke lærerstreiken.

- Turen er noe ungene har gledet seg til i årevis. Det er klart at det er beklagelig at lærerne ikke kan være med. Men er det streik, så er det streik, sier Angell Gimse.

Guro Angell Gimse sier at skoleturen blir en mulighet for elevene til å treffes, noe de ikke har gjort på over ei uke.

For elever på streikerammede skoler har sommerferien blitt ekstra lang.

- Jeg prøver å passe på at mine barn får stått opp, sier Angell Gimse.

Tiende trinn pleier å ha skoletur i starten av skoleåret, og elevgruppene reiser til ulike steder.