– Det er helt klart vemodig for oss, sier Midtre Gauldal-ordfører Erling Lenvik (Ap) til Trønderbladet.

– Huset har fylt sin misjon godt i alle år, men vi som politisk forening har ikke mulighet til å drive hvis vi ikke kan forsvare utgiftene som dukker opp med jevne mellomrom.

Ventet på sentrumsplan

Folkets hus på Støren har vært eid av arbeiderforeninga gjennom lang tid, men sviktende inntekter gjorde at de på årsmøtet i fjor bestemte seg for å utrede muligheten for å selge. Planene ble derimot satt på hold i påvente av behandlingen av sentrumsplanen for Støren, som ble vedtatt i kommunestyret nå før ferien.

– Siden det da ble bestemt at området blir satt av til nærings- og kontorvirksomhet, noe vi også vil at huset skulle bli brukt til, kan vi nå være mer aktive frampå for å selge, sier ordføreren.

Søker gode formål og idéer

Tirsdag kveld holdt arbeiderforeninga derfor et ekstraordinært årsmøte der enigheten var stor rundt salget - og hvem de ønsker å selge til.

– Vi går nå ut og annonserer både i vår egen kommune og i nabokummunene. Når vi leter etter en kjøper trenger ikke pengene nødvendigvis å være avgjørende, forteller Lenvik.

– Det som er det viktige er først og fremst hva det skal brukes til, og arbeiderforeninga ønsker fortrinnsvis at det skal benyttes av en organisasjon med et godt formål. Vi er åpen for næring også, men de vi ønsker å selge til må ha tanker eller ideer som kan være med på å å utvikle huset til mer enn det er i dag.

Han påpeker at de ønsker å bruke sin rett til å bestemme, og at eksempelvis arbeid med ungdom kan være noe de legger stor vekt på.

Stor konkurranse

Inntil for et par år siden var det i samarbeid med flere lag og foreninger faste bingokvelder to dager i uka på huset.

– Da hadde vi en fast og stødig inntekt som forsvarte drifta, men da bingoen opphørte ble grunnlaget for å drive borte, sier Lenvik, som innrømmer at konkurransen i utleiemarkedet for selskaper og arrangementer har spisset seg til.

– Mange nye og flotte lokaler har kommet til bare de siste åra. Vi har skiklubben som leier ut hytta i Frøsetmarka, vi har stor utleievirksomhet på GSK - og en barnehage i Liøya som stiller lokalene til rådighet for arrangementer. Nå åpnet også den nye lakselodgen på Rogstadmoen i sommer, i tillegg til at det nyrenoverte hotellet på Støren har kommet i gang med virksomheten.

Han avviser at det har vært for dyrt å leie på Folkets hus, men at en viktig årsak til at de taper kampen kan være at bygget er hardt brukt og slites fort ned.

Støren arbeiderforening har nå satt en frist til 15. september for de som er interessert i å kjøpe.

Ordfører og arbeiderforeningsmann Erling Lenvik sier det er vemodig å selge Folkets hus, men at de ikke ser noen annen løsning.