– Bygget har veldig fin plassering med buss og tog like ved. Når E6 blir lagt om til slutt, kan huset bli navet på Lundamo, sier Jørn Ove Moen, leder for Lundamo Arbeidersamfunn.

Har stått tomt lenge

Det tidligere bankbygget i Lundamo sentrum har lenge stått tomt, og forsøk på å selge det har ikke slått til. Bygget er fra 1983, og har en prisantydning på 3,65 millioner kroner ifølge Proa Eiendomsmegling. Bruksarealet er på 312 kvadratmeter, mens tomta er på 1,5 mål.

Lundamo Arbeidersamfunn har vedtatt under årsmøtet at Melhus kommune kjøper bygget, og gjør det om til frivillighetens hus og som en arena for ungdom.

– Forslaget vil bli lagt fram for Melhus Arbeiderparti under årsmøtet 28. februar, sier Moen.

Ikke bare leiligheter

Trønderbladet har tidligere skrevet om at folk har ment at Lundamo sentrum har hatt noe spøkelsesaktig over seg fordi flere bygg står tomme. Etter den tid er den tidligere tavernaen delvis utleid, mens det ikke har skjedd noe for bankbyggets del. Sparebank1 SMN la ned drifta i murbygninga som ligger sentralt ved E6, og så ble det altså tungt å få avhendet bygget.

Når E6 blir lagt utenom Lundamo sentrum, er det ventet at Lundamo vil få en oppsving i form av mer boligbygging og næringsutvikling.

– Vi kan ikke legge opp til et mini-Melhus med store leilighetsbygg, sier Moen.

TOMT: Det gamle bankbygget har stått tomt i flere år.

Tilbakemeldinger

Moen mener det er behov for et frivillighetens hus og et samlingssted for ungdom, og han forteller at han har vært i kontakt med flere lag og foreninger samt med barne- og ungdomskonsulenten i Melhus kommune.

– Det er tommelen opp på alle bauger og kanter, og det er artig å jobbe med en sak når det er slik oppbacking. Jeg hører gjerne fra andre også om de har en mening om dette, sier Moen.

Han tror det kan bli fint å ha et samlingspunkt der både ungdom og de eldre kan møtes på tvers av generasjonene.

Ungdommene

– Ungdomsklubben har åpent to dager i uka, og signalet jeg har fått fra kommunen er at de ikke er fornøyd med lokalene. De holder til i bomberommet på skolen. Politikerne har bevilget penger til utvidet åpningstid, og mangel på egnede lokaler kan være en brems for å gi et utvidet tilbud. Det er ikke alle som er interessert i å gå i klubben, og da kan et frivillighetens hus bli et sted der særlig aldersgruppa 13 år og oppover kan finne en arena, forteller Moen.

Selv om Lundamo har såkalt storstue på barneskolen, tror Moen det kan være behov for et annet sted der lag og foreninger kan ha møter og aktiviteter.

Har spurt foreninger

Han har kontaktet flere foreninger for å høre hva de synes om ideen om et frivillighetens hus, og han nevner som eksempel Finken 4H, Horg sanitetsforening og Horg og Flå bygdeungdomslag.

– Tilbakemeldinga jeg har fått er at foreninger synes at de møterommene de har i dag, er små og lite egnet. Jeg har også fått tilbakemelding fra Horg og Flå bygdeungdomslag som forteller at laget det siste året har vært uten lokale og samlingssted. De nevner at de gjerne deler et lokale med ungdommer, og at deling kan være verdifullt for å få innspill og tips samt vervet nye medlemmer. Andre forteller at storstua på Lundamo skole er for stor for deres del slik at de kan være interessert i et mindre lokale, sier Moen.

Gode møteplasser

Moen viser også til kommuneplanens samfunnsdel som er vedtatt av kommunestyret, der det heter at sentrum i tettstedene skal utvikles ved å tilrettelegge for gode møteplasser og sosiale arenaer.

– Å satse på dette bygget vil støtte opp om punktene i kommunedelplanen, mener Moen.

Ett annet moment Lundamo Arbeidersamfunn nevner i sitt vedtak, er at Frivilligsentralen er lokalisert i Melhus sentrum og at det også er behov for å legge til rette for økt aktivitet og tilstedeværelse i øvre del av kommunen.