Da komité for teknikk og miljø i Melhus vedtok at hytteeiere ikke får tillatelse til mer enn 10 turer i året til hytta, ble det bråk.

Uttalelse

– Vi har hatt en uttalelse for å gi støtte til dem som synes at det er vanskelig å forholde seg til et maksimalt antall turer, og vi ser ikke nytten i at det skal være et tak på 10 turer, sier Jørn Ove Moen, leder for Lundamo Arbeidersamfunn.

Moen forteller at Lundamo Arbeidersamfunn fikk tilbakemelding fra folk om at det er for lite med 10 turer i året. I uttalelsen fra Lundamo Arbeidersamfunn heter det at styret ikke ønsker at det skal være begrensning på antall turer en kan dra til hytta med snøscooter, og at styret mener at det ligger mye god folkehelse i å få mulighet til å komme seg på hytta.

Fylkesmannen mener at Melhus kommune burde ha arbeidet for å få flere til å ta på seg leiekjøring for å få ned antall løyver, men Moen mener at det ikke er inntekt å hente for dem som vil drive leiekjøring.

– Det er klart det hadde vært en fordel å ha leiekjøring for å få ned antall snøscootere, men utfordringa er å få noen til å ta dette på seg fordi det er lange avstander innover, sier Moen.

Moen forteller at folk har vært frustrerte over villkjøring, og at tilbakemeldinga er at folk misliker at folk suser omkring med snøscooter når de selv skal sitte i solveggen på hytta for å kose seg. Ifølge Moen har Lundamo Arbeidersamfunn ingen umiddelbare planer om å få tatt opp saken i kommunestyret eller komiteen.

Ikke støtte

Komité for teknikk og miljø gjorde vedtaket om maksimalt antall turer, og i Melhus Arbeiderparti er det uenighet om komiteen bør gjøre om vedtaket.

– Det er ingen forslag på bordet om omgjøring, og forslaget må tas opp i komiteen. Jeg forholder meg til det komiteen har vedtatt. Lokallagene kan vedta avvikende synspunkt, og i et såpass stort parti er det stor spennvidde og takhøyde for avvikende forslag, opplyser Einar Gimse Syrstad, leder for Melhus Arbeiderparti.

Heller ikke nestleder Stein Restad (Ap) mener det er aktuelt å gjøre om vedtaket, og han sier at han ikke vil ta opp saken i komiteen.

– Jeg har full forståelse for utspillet fra Lundamo Arbeidersamfunn. De bor i et område med mye scootertrafikk. Fylkesmannen har vært på oss med tanke på at vi er slepphendte med snøscooterløyver, og jeg vil stå ved det vedtaket komiteen gjorde. Hvis representantskapet i partiet bestemmer noe annet, vil jeg rette meg etter det, forklarer Restad.

Kontroller

Om Statens naturoppsyns mange snøscooterkontroller ved Håen og Flåmarka, sier Restad:

– Det er kjempeflott med kontroller. Kanskje er det slik at de som blir tatt i kontroller, ødelegger for de 95 prosent som er lovlydige. Vi har et regelverk, og det gjelder enten en liker det eller ikke. Hvis en ikke liker regelverket, må en gå til Stortinget og få det endret der.

Komiteens leder, Mikal Kvaal (H), mener det er viktig å vente til Statens naturoppsyn har vært hos komiteen som bebudet, og at det utredes om det er mulig å få organisert leiekjøring slik nabokommuner har.

– Vi må finne ut hva som skjer i Flåmarka og ved Håen, og hvilke konsekvenser vedtaket fikk, sier Kvaal.

Kvaal forteller at han ikke avviser å se på vedtaket om antall turer, men at han mener at det først må utredes hva som er følgen av det vedtaket komiteen har gjort.

- Dersom Lundamo Arbeidersamfunn  mener at det bare er å kjøre så mye snøscooter som en vil, har en kommet på villspor og ut av alle proposjoner. De må lese seg opp på loven om motorferdsel i utmark. En søker om løyve for å frakte bagasje, ikke for å kjøre småunger, mener Kvaal.

Kvaal mener det verserer en del påstander som han vil sette spørsmålstegn ved.

-Jeg tror ikke at det er snøscooterføre som noen sier skal vare seks måneder ved Håen. Ikke tror jeg heller på at noen klarer å bruke opp antall turer på en måned som noen påstår, uttaler Kvaal.

Les mer om de siste anmeldelsene

Sist søndag var en polipatrulje på snøscooter ved Håen hyttefelt, og patruljen var på stedet fra 08 til 15, opplyser politioverbetjent Rune Røddesnes.

NESTLEDER: - Personlig synes jeg det er bra at det utføres kontroller med snøscooterkjøringa, sier Stein Restad (Ap), nestleder i komite for teknikk og miljø.