– Det er veldig morsomt å gå på skøyter, og en får prøvd balansen, sier Sanne (8).

Sammen med mange andre elever ved Høyeggen skole gikk hun på skøyter i midttimen sist fredag. For unger som ikke har egne skøyter, har skolen skøyter for utlån.

– Lån av skøyter er veldig populært, og det er kjempefint å kunne bruke skøytene i gymtimen, sier lærer Marit Søberg.

Skøytebanen ble sprøytet før jul, og den ble til takket være foreldreinnsats og ildsjeler i skolefritidsordninga, forteller Søberg.

Vedtok isflater

Melhus kommunestyre vedtok i desembermøtet da saken om økonomi- og handlingsplan skulle at skolene skal ha skøytebaner.

Forslaget ble satt fram av Jorid Jagtøyen (Sp) og lyder slik: «Kommunestyret oppfordrer rådmannen til å legge til rette for at det etableres isflater ved alle skoler på et egnet areal i vintersesongen».

Dette vedtaket var ukjent for virksomhetsleder Trine Halsaunet da Trønderbladet nevnte vedtaket.

Høyeggen skole har 323 elever, og virksomhetslederen peker på at skolegården har få lekeapparater. I skolegården er det ballbinge, ballplass og akebakke. Ofte er det lite snø i nedre Melhus, og da er skøytebanene til stor glede for ungene.

– Skøytebanen er et samarbeid mellom skolen og foreldrenes arbeidsutvalg. Vi har en far som bidrar mye. Skøytebanen betyr mye for gym og utetid, og for et godt skolemiljø. Foreldrenes arbeidsutvalg har søkt om midler fra Skøyteforbundet til innkjøp av flere skøyter. Det er kun her og en liten bane på Løvset, som kan fungere som en samlingsplass for barn, sier Halsaunet.

Varsling

Vedtaket i kommunestyret er også ukjent for virksomhetsleder Jakob Storrø.

– Det må bli opp til hver enkelt rektor/virksomhetsleder om det skal lages baner. Når vi får spørsmål om det kan tas vann til islegging, sier vi ja. Men vi vil at de skal varsle teknisk vakt slik at vi ikke starter leting etter lekkasjer på grunn av trykkforskjeller, sier Storrø.

I 2014 sendte virksomhetslederen ut et skriv om at teknisk vakt skal åpne vannkrana, og at det ikke påløper kostnader ved vannuttak fra hydranter til isflater.

Samtidig ble det understreket at det må gis beskjed om vannforbruk til isflater, for å unngå at uvant høyt vannforbruk fører til leting etter lekkasjepunkter samt at det ikke foregår tapping av vann til isflater samtidig som at det pågår arbeid på vannettet.