6. trinn ved Eid skole på Korsvegen har i år droppet den tradisjonelle adventskalenderen der man kjøper ting til seg selv. I desember er det Plan Norges julekalender som gjelder.

Stiftelsen som driver med bistandsarbeid har i likhet med mange andre organisasjoner en egen vri på å telle ned dagene til jul.

– Nok fokus på gaver

Over tusen klasser over hele landet har meldt seg på Plans julekalender, der de gjennom hver luke lærer om barns rettigheter og FNs barnekonvensjon.

– I Norge har vi egentlig alt vi trenger, og før jul er det mer enn nok fokus på gaver. Å ha en omvendt julekalender som dette er derfor en fin ting. Det er viktig læring for elevene, sier lærer Gjermund Eid til Trønderbladet.

Luke nummer 15 var allerede åpnet da Trønderbladets utsendte dukket opp i klasserommet fredag forrige uke. Men elevene ville mer enn gjerne fortelle hva som skjulte seg bak luka. Temaet for dagen var at funksjonshemmede barn har rett til hjelp til et godt liv.

– Vi åpner ei ny luke hver skoledag. Det er ikke laget luker for helgene. I den digitale kalenderen skjuler det seg en liten film bak lukene. I tillegg får vi forslag til oppgaver som klassen kan gjøre, forklarer Eid.

Hjelper til hjemme mot betaling

I tillegg har klassen en fysisk julekalender som henger på veggen bakerst i klasserommet. Her får elevene utdrag fra FNs barnekonvensjon.

I adventstida kan elevene også gjøre små oppgaver hjemme mot betaling. Slik får elevene være med på å gjenoppbygge en skole som ble ødelagt under jordskjelvene i Nepal i 2015.

– Gjør de en liten innsats hjemme kan de putte penger i boksen som står på skolen. Jeg vet ikke hvor mye vi har samlet inn foreløpig, men jeg ser det ligger noen papirpenger i boksen, sier læreren.

6.-klassingene forteller at de gjør flere ulike oppgaver hjemme, for å kunne bidra med penger til Plan sitt viktige arbeid.

– Jeg har ryddet og vasket til jul, sier Vivian Bolgen Hanssen.

– Jeg tar ut søpla og steller med hønene, hestene og hundene, forteller Jonatan Rasmus Grøtan.

– Morsomt prosjekt

– Hvordan synes dere det er å være med på den omvendte julekalenderen?

– Det er morsomt å være med på prosjektet. Samtidig som vi gjør en innsats hjemme, hjelper vi barn som trenger det, sier Frida Rønstad.

Det er ikke første året klassen deltar på en annerledes adventskalender. I fjor brukte de julekalenderen til Redd Barna. Flere andre klasser på Eid skole bruker også en av kalenderne til hjelpeorganisasjonene.

Det er ingen tvil om at elevene på Eid skole kan møte juletida med god samvittighet og tanker om at de kanskje har gjort hverdagen til flere barn ute i verden litt enklere.