Aldri har det vel vært så kortvarig budsjettdebatt i Melhus kommunestyre som under tirsdagens møte. Flertallsgruppa med Ap, H og KrF hadde tatt inn mange av forslagene mindretallsgruppa (Sp, Melhuslista, Frp, V og MDG) hadde lagt fram. SV står utenfor mindretallsgruppa.

Budsjettet ble dermed nesten et omforent forslag, og det rådet en glad stemning da budsjettet var banket gjennom.

Om å stå samlet

– Hvis vi ser til nabokommuner i sør, står vi oss bedre å stå samlet enn å krangle om to-tre budsjettforslag, sa flertallsgruppas leder Einar Gimse-Systad (Ap).

Gimse-Syrstad sikte til budsjettsituasjonen i Midtre Gauldal.

– Det kan minne om idyll i Melhus, slo opposisjonsleder og tidligere ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) fast.

Snakket sammen

Melhus har i mange år hatt solide pluss i kommuneregnskapet, og heller ikke i år måtte kommunestyre ta fram en skarpslipt sparekniv. Under formannskapsmøtet der budsjettet ble gjennomgått, antydet ordfører Gunnar Krogstad (Ap) at det var åpning for politisk verksted. I kommunestyremøtet sa Jagtøyen at hun hadde tatt kontakt med varaordfører Stine Estenstad (H) for å høre om opposisjonens forslag kunne imøtekommes. Resultatet ble altså at mange av opposisjonens forslag fikk gehør.

– Dette er ikke året for de store tiltak. I Melhus er vi godt opplært i å bruke de pengene vi har, sa Jagtøyen.

Jan Arne Bremnes (KrF) sa at Melhus har en godt styrt økonomi.

- Vi har en god og sikker slakke, og vi kan takle de store investeringene. Vi bruker ikke arvesølvet og har buffere. Det er gull verdt, sa Bremnes.

SFO

På forhånd hadde rådmannen foreslått at skolefritidsordninga skulle få innsparing ved kortere åpningstid, flere over på helplass og en generell prisøkning. Kommunestyret har i stedet bestemt seg for å skjerme skolefritidsordninga, og har vedtatt at de foreslåtte endringene utsettes. I stedet vil kommunestyret at rådmannen ser nærmere på bemanningsnorm, innhold og kvalitet for skolefritidsordninga. Gjøran Berg Onsøyen (Sp) pekte i debatten på at det er viktig at skolefritidsordninga har samme kvalitet og bemanningsnorm uansett hvor den er i kommunen.

Jan Frode Hatlen (V) tok på nytt opp forslaget om kryssende søskenmoderasjon barnehage/SFO, og dette forslaget vil flertallsgruppa at det skal sees på.

Styrking

Den storstilte budsjettenigheten har også ført til at kommunestyret setter av en million kroner til innleie av konsulentbistand for å få i gang arbeidet med områdeplan for Brekkåsen der det i mange år er planlagt boligbygging og fritidsklubbene får 150.000 kroner til å øke stillingsressurser. Idretten får et anleggsfond på 1,5 millioner kroner samt økt driftstilskudd, stiftelsen Prestegårdslåna og stiftelsen Gamle Hovin får økt kommunalt tilskudd, Horg og Flå juniorkorps får dekket utgifter til innleie av instruktør siden det er venteliste på plasser i kulturskolen.

Videre at det settes av 300.000 kroner til sektoren helse og omsorg slik at området kreftkoordinator, rehabilitering og hjemmetjeneste kan styrkes og 300.000 kroner settes av til å styrke helsesøstertjenesten. 150.000 kroner settes av til rydding av turstier og 150.000 kroner til grønne lunger eller torg med paviljong i Melhus sentrum. Kroa kafé skal få nytt kjøleskap og det settes av 500.000 kroner til kommunal medfinansiering av bredbåndsutbygging og utbedring av mobildekning. Horg omsorgssenter får den etterlengtede bussen. Kommunestyret har gjentatt et tidligere vedtak om at kommunen skal sørge for isflater utenfor skolene når været er egnet.

Pernille Wahlberg (Ap) har foreslått at kommunale boliger får spyletoalett etter mønster fra Japan, og rådmannen fikk i oppgave å utrede innfasing av denne typen toaletter.

Sparer 15 millioner

– Vi vil ha en effektiv kommune som gir gode tjenester, sa ordfører Gunnar Krogstad (Ap) i budsjettalen til kommunestyret.

Effektivisering er blitt et nøkkelord for flertallsgruppa, og Høyre har fått gjennomslag for at det skal brukes ostehøvelprinisippet. Det innebærer at de ulike virksomhetene må spare litt her og der.

– I 2017 er det effektivisert med cirka 800.000 kroner, i 2018 med ytterligere 1.200.000, i 2019 med enda en million og i 2020 med to millioner oppå der igjen. I 2021 vil driften være effektivisert med fem millioner i forhold til nivået i 2016. Og til sammen i denne perioden skal kommunen ha spart inn et beløp tilsvarende omtrent 15 millioner kroner, sa ordfører Krogstad.

Øker ikke e-skatten

Kommunestyret har i bakhodet at nye Gimse skole vil gi årlige driftsutgifter tilsvarende det beløpet som er spart inn. Å øke eiendomsskatten nå, er derimot ikke veien å gå, mener flertallet i kommunestyret. Anne Sørtømme (SV) satte fram forslag om en gradvis økning av eiendomsskatten, og dette ble nedstemt. Flertallsgruppa viser til at Ap, H og KrF har inngått en samarbeidsavtale der det står at eiendomsskatten ikke skal økes denne perioden.

Opposisjonen var selv om det rådet en glad budsjettstemning, ikke helt fornøyd. Både Anne Sørtømme (SV) og Tore Johansen (Melhuslista) var kritiske til at flertallsgruppa ikke vil satse mer på kultur. Sørtømme etterlyste kulturplanen, et kulturfond og flere elevplasser i kulturskolen.

- Kulturen får desidert minst, og jeg venter på en kulturrevolusjon, sa Johansen.

Ap, H og KrF fortsetter å finne tonen sammen, og hadde i år tatt inn flere av mindretallsgruppas forslag. F.v. Einar Gimse-Syrstad (Ap), Gunnar Krogstad (Ap), Stine Estenstad (H), Mikal Kvaal (H) og Anna Lina Mørreaunet Holm (KrF).