Torsdag er det kommunestyremøte på Støren, og neste års budsjett skal bankes. Det er, som i fjor, et stramt budsjett, kuttene i drift blir tøffe, uansett om eiendomsskatten blir på to eller fire promille. Rådmannen vil beholde eiendomsskatten på fire promille, mens det politiske flertallet vil ha det ned til to.

Les også: Bygdelista bryter samarbeidet

Les om den dramatiske situasjonen innen eldreomsorgen og skolen.

Flertallet kan ryke

Eller, det vil si, det som var et politisk flertall bestående av Senterpartiet, Høyre, FrP og Bygdelista. I formannskapet sist gang, brøt Bygdelista med flertallsgruppa, og la frem sitt eget budsjettforslag. De vil ha tre promille eiendomsskatt, og de er uenige med kuttlista i rådmannens budsjettforslag. På den andre siden står Arbeiderpartiet, KrF og Venstre. Ap vil komme med eget forslag, og går for fire promille eiendomsskatt.

– Dere er jokeren i kommunestyret torsdag?

– Ja, vi er nok det, bekrefter Bygdelistas leder og varaordfører Harald Rognes.

Les hva Ap mener: - Uforsvarlige kutt

– Vi er utenfor samarbeidet

Per Ingar Almås har ledet arbeidet med Bygdelistas budsjettforslag.

– Jeg er ikke så sikker på at vi blir joker. Kanskje blir vi svarteper? spør han.

Almås vil ikke forskuttere hva som vil skje torsdag, men er tydelig på at de ikke er enige med flertallsgruppa.

– Ryker samarbeidet i flertallsgruppa nå?

– Per i dag kan det se ut som vi er utenfor det samarbeidet. Vi har ikke nådd gjennom med det vi ble enige om, avtalen vår er ikke fulgt godt nok opp, sier Almås.

– Kan det være aktuelt å samarbeide med Arbeiderpartiet om budsjettet?

– Jeg vil ikke svare konkret på det. Men vi vil samarbeide med det forslaget som etter vår mening blir best, svarer han.

Les også: Dette er investeringene som er foreslått neste år

Vil ha bemanning

Først vil kommunestyret gi sine stemmer til det som mest sannsynlig blir fire budsjettalternativ: Rådmannens, Ap’s, Bygdelistas og Sp/Høyres forslag. Deretter vil de votere alternativt over de to forslagene som fikk flest stemmer i første runde.

Særlig er fortsatt drift og bemanning av bo- og dagsentrene en veldig viktig sak for Bygdelista.

– Vi kan ikke ta bort bemanningen på bo- og dagsentrene. Det som har skjedd er vanvidd. Vi ser mengden av personer som ligger på St. Olavs fordi vi ikke har kapasitet til å ta imot dem. Vi må bruke ressursene vi har både av bygninger og personell, og ikke minst bruke personell fleksibelt, sier Almås.

I motsetning til tidligere, ønsker de ikke lenger bemanning på Budal bo- og dagsenter, men de vil beholde bemanningen både på Singsås og i Soknedal. Almås mener de tre bo- og dagsentrene i kommunen må behandles likt.

– I resultatet for 2016, kom det klart frem at Singsås er det billigste av de bo- og dagsentrene å drive. Det handler jo om hvor mye tjenester vi får til per krone, sier han.

Ap vil ha fire promille

Arbeiderpartiet vil legge frem sitt eget budsjettforslag. Sammen med KrF signaliserte de i formannskapsmøtet at de ønsker fire promille eiendomsskatt, og at budsjettet vil være ganske likt rådmannens forslag. Venstre sitter ikke i formannskapet, men har én representant i kommunestyret.

Senterpartiet og Høyre vil også komme med eget forslag, hvor de vil gå inn for to promille eiendomsskatt. I all hovedsak vil de gå for rådmannens budsjettforslag, med de ekstra kuttene mindre eiendomsskatt medfører. Men noen endringer vil komme. Frp sitter ikke i formannskapet, men vil sannsynligvis stemme med Sp og Høyre. De har sagt klart ifra at de ikke godtar annet enn to promille eiendomsskatt.

Ap, KrF og V har til sammen 16 stemmer. Sp, Høyre og Frp har 14 stemmer til sammen. Og så er det Bygdelistas tre stemmer der, i midten.

Det kan bli tre avgjørende stemmer.