Egentlig skulle Støren bo- og dagsenter stå klart 1. januar 2018. Men en treg oppstart gjør at prosjektet ikke står klart før 1. mars.

Utgifter til sykehuset øker

Det gjør at enhetsleder Kristin Grindstuen ikke greier å ta imot alle pasientene fra St. Olavs som de definerer som utskrivningsklare. Da må kommunen betale døgnpris for fortsatt pleie på sykehuset, til 4600 kroner per natt. Denne ordningen kom med samhandlingsreformen, som ble innført i 2012.

– Vi har økte utgifter til utskrivningsklare pasienter, fordi vi ikke har nok korttidsplasser på sykehjemmet. Vi har ikke fått opprettet avlastningsplasser, trygghetsavdeling og ikke får brukt langtidsplassene på sykehjemmet til riktige brukere, sier Grindstuen.

Trønderbladet skrev i mars at enheten Pleie og omsorg virkelig begynte å få kontroll på nettopp dette med utskrivningsklare pasienter. I 2016 kom de unna med 80 døgn de måtte kjøpe fra sykehuset. Målet den gang var å komme under 180 døgn. 80 døgn kostet kommunen 360 000 kroner.

– Vi har et sterkt behov for at bo- og dagsenteret står klart til 1. mars, sier Grindstuen. Forsinkelsene medfører ekstrautgifter og kostander samt at omstillingsprosessen forsinkes.

Store endringer

På grunn av innsparinger i budsjettet, har enheten måttet ta ned antall sykehjemsplasser med seks. Men de har samtidig utvidet korttidsavdelingen fra åtte til ti plasser. I tillegg har de planlagt to avlastningsplasser, som skal på plass i 2018. Totalt skal enheten etablere 12 plasser og to avlastningsplasser som er ment for kortere opphold. Det er likevel ikke nok, all den tid de 15 leilighetene på Støren bo- og dagsenter ikke står klare. Når det åpner, vil det lette trykket på sykehjemmet.

– Det er så viktig med korttidsplasser. Da avlaster vi pårørende, slik at brukerne kan bo enda lenger hjemme. På den måten sparer vi sykehjemsplasser i det lange løp, sier Grindstuen. Korttidsplasser kan hindre unødig sykehusinnleggelser. De er også viktig for behandling og rehabilitering.

At Støren bo- og dagsenter ennå ikke står klart, forsinker også prosessen med å fase ned bemanningen ved Singsås bo- og dagsenter, som etter planen skal gjennomføres i løpet av 2018.

Omstilling i Singsås

Grindstuen forteller at de har satt i gang omstillingsprosessen med de ansatte:

– Det har gått kjempebra. En del av omstillingsprosessen er å høre med de ansatte som jobber der i dag om hva de ønsker av videre arbeidsplassering, få innspill fra dem hvordan de mener vi bør drifte Singsås framover i henhold til ivaretakelsen av ansatte og delt arbeidssted. Tanker, behov for tilrettelegging, slike ting. Dette drøftes videre med tillitsvalgte, og sammen jobber de for å legge best mulig til rette for både ansatte og enheten.

Nattressursen på Singsås bo- og dagsenter overføres til hjemmetjenesten.

I løpet av 2018 skal det etter planen etableres fire nye trygghetsplasser på sykehjemmet. Dette skal være rom for brukere som trenger midlertidige opphold i en periode de trenger fysisk nærhet til legesenter og andre helse- og omsorgstjenester som ytes fra sykehjemmets bemanning eller hjemmetjenesten. Disse leier da disse rommene i en kort periode.

– For eksempel kan det være en kolspasientsom skal ha litt opptrening på bruk av utstyr, medisiner og aktiviteter før de kan reise hjem, illustrerer Grindstuen. Dette kan også være brukere som venter på kommunal bolig og som tar opp korttidsplass i påvente av annet tilbud.

– Kom senere i gang

Opprinnelig skulle rehabiliteringen av det som tidligere het Støren alderspensjonat, være ferdig 1. januar. Støren alderspensjonat bbestoav 15 omsorgsleiligheter.

– Vi kom senere i gang enn planlagt. Det var flere årsaker til det, sier prosjektingeniør Bernt Midthjell i Midtre Gauldal kommune.

– Etter dagens standard var de nedslitte og gamle. Det som bygges nå får andre romløsninger og er etter dagens standard, forteller Midthjell. De bygger nå fire omsorgsleiligheter, åtte omsorgshybler og tre spesialbygde leiligheter. De sistnevnte er det som kalles forsterkede enheter.

Ut fra fjorårets investeringsbudsjett, er prislappen på rehabiliteringen 13,4 millioner kroner. Midthjell sier at prosjektet i grove trekk ser ut til å være i rute, økonomisk sett. Det er firmaet VS Entreprenør Bygg og Anlegg fra Tynset som har totalentreprisen.

MANGLER KORTTIDSPLASSER: Til tross for omlegging fra langtids- til flere korttidsplasser, mangler enhetesleder Kristin Grindstuen korttidsplasser på sykehjemmet på Støren. Foto: Marthe Eid