Mange familier i Melhus venter nå på å bli koblet opp mot en frivillig gjennom Home Start-programmet.

– Vi har i dag bare noen få frivillige, mens vi har mange familier som står i kø for å få bistand, sier Hanna Paulina Svanesjøen Dyrendahl.

Les: Lippestad mener krimforebygging starter i barnehagen

Les også: Sissel Rise har barn i familien som jobb

Frivillig for familier

Hun er nyansatt koordinator for Home-Start Familiekontakten i Melhus kommune. De trenger mange nye frivillige.

Home Start ble grunnlagt i Storbritannia i 1973, og er et program som skal støtte familier med små barn. Det er nå etablert i 23 land, og har 31 avdelinger i Norge.

Det går ut på at en frivillig kommer hjem til familien to til fire timer per uke, og yter støtte. Primært er fokus på barna, men tanken er at den frivillige innsatsen skal avlaste og hjelpe hele familien.

Her trengs det voksne, trygge frivillige, som har overskudd og lyst til å ta skrittet inn i en familie og gi barna i familien oppmerksomhet, tid og glede.

– De frivillige bør være over 20 år, ha erfaring med barn. Enten gjennom jobb, egne barn eller barnebarn, sier Hanna Dyrendahl.

Dette er et treårig prosjekt Melhus kommune har satset på, og Home-Start ligger i tilknytning til Familiesenteret på rådhuset.

– Dette er et lavterskeltilbud. De frivillige skal møte familiene i øyehøyde. De er der for å støtte, sier Dyrendahl.

Les også: - Det gir mening å hjelpe andre

Barna skal være i fokus

Barna skal være i fokus, den frivillige skal i hovedsak være sammen med barna. For eksempel spille spill, bake, leke, gå en tur, leke i parken. Være en voksenperson som har tid og overskudd til barnet. På den måten kan de voksne i familien få noen timer til rådighet, enten til bare å være alene, gå til frisøren eller trene, for å nevne noe.

Det kan være så mange grunner til at noen familier trenger litt bistand inn i hjemmet.

– Det kan være noen som har fått tvillinger, det kan være enslige forsørgere, noen som plutselig sitter igjen alene med barna, noen kan ha mistet jobben, andre som kanskje ikke helt har energi til foreldrerollen. Dette er ikke de som har de største utfordringene, men de som kan komme til å få behov for en annen type hjelp hvis de ikke får litt bistand. Dette er virkelig forebygging, sier Dyrendahl.

Familiene må selv ville ta imot den hjelpa Home-Start kan tilby. På den måten kommer man tidlig inn, og ved enkel bistand inn i hjemmet kan man kanskje unngå at familien kan trenge andre former for hjelp senere.

– De er tøffe, de som tør å spørre om hjelp. Det er ofte skambelagt. Ofte kan det være familier som ikke har et stort nettverk av besteforeldre, tanter og den slags i nærheten. En frivillig kan bli den betydningsfulle voksenpersonen i barnets hverdag.

Tidsbegrensning

Kriteriet for familier som kvalifiserer for Home-Start, er at de har minst ett barn under skolealder.

I utgangspunktet skal en slik ordning vare i et halvt år, men det kan forlenges opp mot et år. Det er et poeng at bidraget skal være midlertidig.

– Etter perioden er ferdig, bør den frivillige ta en liten pause, før de eventuelt får en ny familie, sier Dyrendahl.

Kursing før oppstart

Alle som ønsker å bli frivillige innen Home-Start, skal gå et kurs på rundt 20 timer før de setter i gang. Der blir de kjent med organisasjonen, og hva en slik frivillig innsats faktisk innebærer.

– Vi har fokus på egne holdninger, verdier og erfaringer. Frivillige møter mangfoldet, kanskje kommer vi inn i en familie som har andre måter å leve på enn vi er vant til. Mye handler om å lære å kjenne igjen egne fordommer. Vi må møte dem, justere oss, og respektere og akseptere at vi er ulike, sier Dyrendahl.

Samtalemetodikk er også en del av kurset. Mange ganger blir også den frivillige en støtte og kanskje samtalepartner for foreldrene i familien. Pedagogikk er et annet emne i kurset.

– Hvordan kommuniserer vi med barna? Vi prøver å gi et pedagogisk innblikk, forteller Dyrendahl.

Melhus kommune har kjørt i gang Home Start som et prosjekt, foreløpig over tre år. Det startet i 2015.

Søndag 10. desember står Hanna Dyrendahl på stand på Melhustorget, hvor hun håper å treffe mange potensielle frivillige.