I dag, torsdag, er det styremøte i Norsk Kylling, hvor de etter planen skal fatte endelig vedtak på hvor de skal bygge ny fabrikk. De ønsker seg først og fremst til Orkanger, så sekundært til Malvik.

Les også: Trelasten er frustrert over kommunen

Moen om Støren næringsareal: - Vi planlegger for suksess

Omstridt snuoperasjon

Orkanger er deres førstevalg, og onsdag kalte ordfører Oddbjørn Bang (Sp) inn til hastemøte for å få vedtatt reguleringsplanen for Furumoen, som ligger på Grønøra. Den gikk gjennom mot én stemme.

Fylkesmannen sa først nei, så ja til å omregulere jordflekken etter en "helhetlig vurdering". Nettopp denne snuoperasjonen har vakt oppsikt og forargelse. Malviks ordfører Ingrid Aune (Ap) ba om et møte med Fylkesmannen, for få en forklaring. Aune mener ifølge Adresseavisen, at vedtaket er i strid med Stortingets føringer på jordvern.

Det som viste seg, var at Fylkesmannen i 2014 hadde gitt en uttalelse til Orkdal kommune, som ga en åpning om at denne tomta kunne frigis. Da Trønderbladet besøkte Orkdal kommune i 2016, sa de nettopp at Fylkesmannen hadde gitt lovnader om at tomta ville bli frigitt. Da saken sto på trykk, mente de at de hadde blitt feilsitert.

Klager inn til ESA

I tillegg har Naturvernforbundet regionalt klaget inn vedtaket for ESA. De har med seg Vannområde Orkdal på denne klagen. De mener at jordbruksarealet ikke kan omreguleres, og at en såkalt kroksjø midt i denne tomta, må vernes. Nettopp kroksjøen la også Fylkesrådmannen vekt på, da han mente at tomta ikke kunne omreguleres. Dette gikk fylkespolitikerne imot, og fikk det banket gjennom.

Venstres Jon Gunnes har også kommet på banen. Han vil ta opp saken med statsråden, og stiller spørsmål om Fylkesmannen i denne saken bryter med føringene for jordvern fra Stortinget.