– Ødegård skal rette seg etter det politikerne bestemmer, sier en svært tydelig Svein Fløttum om kirkeverge Eli Ødegårds kommentar til forslaget om å bygge ny kirkegård for Singsås kirke, ved den gamle middelalderkirkegården rett overfor Singsås sentrum.

Foreslår ny plassering

Trønderbladet skrev nylig om at kirkegården ved Singsås kirke, som ligger på Forsetmoen, snart er full. Kommunestyret stemte for å utrede mulighetene for å lage ny kirkegård ved middelalderkirkegården i Singsås, da de behandlet kommunedelplan for Forsetmoen og Singsås for første gang i september.

Kirkeverge Eli Ødegård sier at fellesrådet ikke ser dette som en god løsning. De ønsker å utvide kirkegården der kirka ligger; på Forsetmoen. Men vil bli en krevende prosess. Det mest egnede området for utvidelse, består av et bolighus som må innløses.

Fløttum er vara for Sp i kommunestyret, leder Næring-, plan- og miljøutvalget (NPM) og er attpåtil singsåsbygg. Han er rivende uenig med Ødegård.

Dyrt på Forsetmoen

Han peker på de store kostnadene med å utvide dagens kirkegård på Forsetmoen. Innløsing av et hus vil kreve mye penger, i tillegg til at grunnen må opparbeides. Og høydeforskjellen er så stor i dette området, at kirkegården må anlegges i to forskjellige høydenivå. Fløttum anslår en sum mellom tre og fem millioner kroner.

– Med kommunens økonomiske situasjon, lar det seg ikke gjøre. Vi kan likegodt allerede nå begynne å jobbe for løsningen i Singsås, sier han.

– Men dere politikere må jo høre på hva kirkevergen og fellesrådet mener i saken?

– Nja, hvis de er bedt om å komme med en sakkyndig uttalelse, sier Fløttum. Han er likevel overbevist om at en ny kirkegård i Singsås vil bli løsningen.

Les også: I fjor ble Singsås kirke restaurert

Vil ikke innløse hus

Han er heller ikke begeistret for at noen må flytte fra husene sine for at kirkegården skal utvides. Kirkeverge Ødegård presiserte at de ønsker å finne en god løsning her, slik at beboerne skal slippe å flytte mens de ennå bor i huset.

Han forstår ikke at det blir for tungvint at begravelsesfølger må forflytte seg noen kilometer for å nå kirkegården.

– Det er ikke uvanlig at kirkegårder er fulle, og at det kan være et gravfølge på noen kilometer. Hvor mange kirker i Trondheim har gravstedet rett utenfor? spør han. Fløttum ser ikke problemene med en slik løsning, som han mener vil være atskillig mye billigere. Det som kreves er at grunnen opparbeides.

Sikker på Singsås-vedtak

Foruten at Singsås-alternativet er mye billigere, er det også et egnet og vakkert sted for å ha en kirkegård. Dessuten er det utvidelsesmuligheter fram i tid, mener Fløttum. Etter kommunedelplanen nå har vært ute på høring, kommer den tilbake til NPM-utvalget til behandling før den sendes til endelig behandling i kommunestyret.

– Jeg kommer til å gå sterkt inn for Singsås-alternativet. Jeg vet jeg har flere med meg. Det er to vidt forskjellige verdener når det gjelder pris.