Støren kirkelige fellesråd står også overfor tøffe kutt. Det gjelder uansett om eiendomsskatten skal reverseres til to promille.

Må kutte vedlikehold

I rådmannens opprinnelige budsjettforslag lå det inn et kutt på 477.000 kroner til fellesrådet. Skulle det bli vedtatt, må de utsette den utvendige malingen av Singsås kirke. Fellesrådet skriver at da vil det bli ytterligere råteskade på kirkebygget. I tillegg må de utsette takreparasjoner på Soknedal kirke. Da blir det fare for mer lekkasje og etter hvert råteskader, står det i notatet.

Skulle eiendomsskatten bli kuttet med to promille, foreslår rådmannen å kutte ytterligere 500 000 kroner fra fellesrådets bevilgninger. Det betyr at også disse kuttene vil komme:

  • Begravelsesklokkerstillingen opphører. Da vil det ikke bli brukt senkeapparat ved bårenedsettelser. I stedet må pårørende selv senke båren med tau.

  • Sommerhjelp til gravplassdriften utgår. Da blir det ikke vedlikehold på sommeren.

  • Redusert tilbud til konfirmanter. De kan ikke gjennomføre konfirmantleir.

De skriver at de skal klare å opprettholde driften med det opprinnelige kuttforslaget på 477.000 kroner, men ber om at de må bli spart for det ekstra kuttet på en halv million kroner.

Les også: Varsler dramatiske kutt i eldreomsorgen og skolesektoren

Økte gebyrer

Gebyrene kan også øke, og det ganske mye. I 2016 lå dekningsgraden på 20 prosent for privatpersoner. I år ligger den på rundt 40 prosent. Må de kutte mer på grunn av eiendomsskattebortfall, må den øke til 80 prosent. To promille eiendomsskatt tilsvarer seks millioner kroner i inntekter til kommunen. Politikerne har nå fått en kuttliste fra rådmannen, hvor administrasjonen foreslår hvor de kan kutte.

Rådmannen skriver at det er krevende for kommunen å skulle ta inn to promille i skatt, i stedet for fire. I budsjettperioden 2018 til 2021, er det fra før lagt inn kutt på 17,5 millioner kroner. Disse seks millionene kommer oppå dette. I dette forslaget fra rådmannen har de ikke foreslått vesentlige strukturendringer, slik det politiske flertallet har lovet at de ikke skal. Slike strukturendringer kan være å legge ned skoler, eller å redusere et betydelig antall sykehjemsplasser. Dette har de altså ikke gjort.