Over 90 engasjerte ungdommer fra Nord- og Sør-Trøndelag var samlet i Stjørdal i helga, og sammen la de slagplaner for hva ungdommene skal jobbe med i nye Trøndelag fylke.

- Det er første gangen vi er med på noe sånt som dette, men dette var virkelig bra, oppsummerer Grete Enodd og Elise Halvorsen fra Midtre Gauldal kommune. Begge jentene er elever ved 10. klassen ved Støren ungdomsskole.

Litt mer rutinert, og minst like fornøyd med opplegget, var Nora Emilie Økdal fra Melhus.

- Vi har diskutert veldig viktige tema, og det er spennende å være en del av en slik forsamling, sier Økdal, som sammen med 9. klassingen Siri Marie Bleke representerte Melhus.

Opptatt av kollektivtrafikk

Nord- og Sør-Trøndelag blir historie fra 1. januar, og dermed må det også etableres et nytt fylkesting for trønderske ungdommer.

- Jeg håper at samlingen til ett fylke kan gjøre at det blir bedre samarbeid. Særlig på kollektivtransport tror jeg det er viktig, sier Nora Emilie Økdal. Melhus-jenten er i så måte mest opptatt av de som bor lengre unna storbyen enn det de gjør.

Viktige stemmer

Ungdommens fylkesting ble offisielt åpnet av fylkesordfører Tore O. Sandvik lørdag morgen, og nettopp det at dette organet tas på alvor av alle er viktig for ungdommene.

- At vi ungdommer kan ha så viktige stemmer synes jeg er kjempebra, og det var utrolig mange dyktige ungdommer til stede, sier Grete Enodd.

Viktige stemmer har også ungdommene i sine hjemkommuner, og det setter de stor pris på. Særlig Melhus-jentene skryter av at ungdomsrådet i kommunen tas på største alvor.

- I Melhus har vi et veldig aktivt ungdomsråd. Vi har sagt fra at vi vil bli hørt, og det blir vi, sier Nora Emilie Økdal.

- Jeg synes vi blir veldig godt inkludert og vi blir hørt i alle viktige saker. Heldigvis, for det er jo vi ungdommene som er framtiden, sier Siri Marie Bleke.

Skam-stjerne inspirerte

Det aller beste med ungdommens fylkesting er å møte andre engasjerte ungdommer fra hele Trøndelag er de fire jentene enige om. Et annet høydepunkt var foredraget med Ulrikke Falch, som er mest kjent som Vilde fra suksess-serien «Skam». Hun snakket om det kanskje aller viktigste temaet for ungdommer i Melhus, Midtre Gauldal og resten av Trøndelag.

- Jeg synes vi skulle lært mer om, og hatt mer fokus, på psykisk helse i skolen, sier Elise Halvorsen. Akkurat det temaet snakket Falch mye om, og Halvorsen og Enodd er glade de bor og lever i Midtre Gauldal.

- Det er en kjempefin plass å bo, og heldigvis er det veldig lite kroppspress. Det er nok temmelig mye større andre steder, tror de to 10. klassingene fra Støren.

Grete Enodd (t.v.) og Elise Halvorsen var med på Ungdommens fylkesting for aller første gang. – Utrolig lærerikt, synes de to jentene fra Midtre Gauldal. Foto: Geir Olav Flåan
Melhus-jentene Nora Emilie Økdal (t.v) og Siri Marie Bleke er veldig glad for at Ungdomsrådet i kommunen tas på alvor. Foto: Geir Olav Flåan