Per tredje kvartal er det 6253 innbyggere i Midtre Gauldal. Det er ikke lystig lesing. I starten av 2014 var over 100 flere som bodde i kommunen enn i dag: Rundt 6350 skattet til kommunekassa den gang.

– Det er bekymringsfullt, fastslår ordfører Sivert Moen.

Rådmann Knut Dukane bifaller:

– Det er ikke heldig.

Les: Moen håper de snur om Ler-krysset

BEKYMRET: Disse to tar ikke lett på tallene som kommer fra Statistisk sentralbyrå, om at folketallet i Midtre Gauldal synker. Siden toppåret 2014 har det minket med over 100 personer i kommunen.

5,5 mill. mindre

I snitt betyr én innbygger 55 000 kroner til kommunen, i tilskudd fra staten. 100 færre innbyggere betyr da 5,5 millioner kroner mindre i statlige overføringer. Det svir for en allerede skviset kommune.

Både ordfører og rådmann er opptatt av å finne ut hvorfor dette skjer. Det kan ha noe med effektiviseringen på Norsk Kylling, som i – kuttet kalkunproduksjonen og også gjennomførte andre effektiviseringstiltak. I april fortalte de at rundt 50 ansatte hadde fått avsluttet sine kontrakter. Både Dukane og Moen åpner for at det kan være en del av forklaringen, men ikke hele.

– Jeg tror ikke det er helt ensartet. Det kan også være at tilbudet av boliger ikke har vært ideelt, sier Dukane.

Les: Dette kan bli investeringene neste år

Mangler tomter

Det er noe Trønderbladet gjentatte ganger har skrevet om. Mangelen på særlig eneboligtomter, spesielt på Støren, er skrikende. Eiendomsmegler og støresbygg Vidar Rognes har gått ut og understreket viktigheten av å få opp boligbyggingen på Støren. Han sa at det er viktigere, enn å beholde Norsk Kylling, da kommunen sto midt i den kampen.

Trønderbladet har også vært på reportasjetur på Hovin, hvor vi fant en klynge utflyttede midtre gauldalinger. De fleste sa at grunnen var at de ikke fant alternativer i hjemkommunen da de skulle etablere seg.

Skal utvikle boligområder

Rådmann Dukane sier at dette nå skal bli tatt tak i, kommunen skal nå selv starte regulering og utvidelse av Frøsetfeltet. Tidligere har det ikke vært vanlig at Midtre Gauldal kommune har tatt på seg rollen som regulant. Men de ser nå behovet for en kommune som selv tar grep for å få fart på boligbyggingen.

– Nå går vi mer aktivt inn. Kommunen vil regulere det som er nødvendig, i samarbeid med grunneiere på Frøset. Vi har også tatt på oss å regulere næringsareal på Liøya, og vi regulerer også Støren næringsområde.

Å etablere et kommunalt eiendomsselskap er aktuelt, sier Dukane.

– Utfordringen er at selv om selskapet skal drive med utvikling, må de ha kapital. Og det må være kommunen som garanterer for låneopptaket.

– Er det billigere i månedlige driftskostnader å ha eiendomsselskap, enn at kommunen selv gjør det?

– Der er det forskjellige erfaringer. Tidligere hadde man en del kommunale foretak, KF, men nå har man gått mer bort fra det.

Ny kommunedelplan

Dukane sier det er mer økonomisk forutsigbart å drive eiendomsselskap i byer og store tettsteder, men at Midtre Gauldal kommune kun må utvikle eiendom med et mål om å få dekket sine kostnader og gå i null.

Kommunen har også nå nylig gått i gang med å jobbe fram en ny kommunedelplan for Støren, selv om den forrige bare er tre år gammel. Utviklingen går så fort: Ny E6, Norsk Kylling som flytter, et stort behov for nærings- og boligareal, at kommunen allerede nå er i gang med en ny plan. Planprogrammet, som er den innledende delen til arbeidet, ble nylig lagt ut til offentlig ettersyn og høring.

Tallenes tale:

  • 6253 personer bor i kommunen.

  • 75 babyer har så langt kommet til verden i kommunen.

  • SSB forventer at folketallet i kommunen er 7356 i 2030, og 7933 personer bor her i 2040.

  • Det er 2353 eneboliger og 106 leiligheter i kommunen. Andelen som eier egen bolig er 80,9 prosent.

  • Det er i snitt 2,33 personer i hver husstand.

  • 32,5 prosent av befolkningen bor på landbrukseiendom.

  • Sju prosent bor trangt, det vil si i husholdninger med færre rom enn mennesker, én person på ett rom, eller der hver person har mindre enn 25 kvadratmeter å boltre seg på.

  • Det finnes 2161 hytter i kommunen.

  • 92,4 prosent av barna går i barnehage. 31,7 prosent går på SFO.

  • 61,5 prosent av skolebarna får skoleskyss.

Statistisk sentralbyrå (SSB) kom med oppdaterte kommunefakta for tredje kvartal fredag 17. november. På landsbasis er trenden at veksten i folketallet er moderat til svak. Det vokste med 12 500 personer i tredje kvartal.

FÆRRE INNBYGGERE: Utviklingen går feil vei i Midtre Gauldal; stadig færre bor her. Siste oppdaterte tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 6253 personer bor i kommunen. Bildet av disse unge, håpefulle er fra Singsås barnehage 9. november. Foto: Marthe Eid, TB