Dommerne i rettssaken mot den drapstiltalte 27-åringen fra Melhus, mener 27-åringen er skyldig i at Råger Holte ble drept, og har dømt ham til en forvaringsstraff på 15 år. Minstestraffen er 10 år, og så kan han søke om prøvetillatelse. I tillegg er tiltalte dømt til å betale 200.000 kroner i erstatning til Holtes mor og begravelseskostnader. Dette er i tråd med aktors og bistandsadvokats påstand.

27-åringen anket på stedet.

- Svært brutalt

Ifølge dommerne framstår drapet på vennen Råger Holte som svært brutalt, og mener at Holte ble stukket etter at han var død. Forvaringsstraff begrunnes med høy fare for gjentakelse, og at 27-åringen tidligere er dømt for vold mot bestemora og ekskjæresten.

27-åringen har stått tiltalt i Sør-Trøndelag tingrett for å ha drept Råger Holte med over 100 bajonettstikk. Råger Holte ble funnet død 25. januar i hjemmet sitt på Ler, og en patolog mener at Holte fikk bajonettstikk også etter at han var død. I tillegg hadde Holte et kutt i panna etter å ha blitt truffet av en gjenstand.

Retten mener at Holte ble påført 130-140 stikk, og at han døde etter kort tid av blødninger. Ut fra skader på armene, mener retten at Holte forsøkte å avverge stikkene. Drapsvåpenet er ifølge retten, en kniv som trolig har tilhørt Holte. Kniven er beskrevet som en bajonett, og hadde dobbelt egg.

Ifølge retten har tiltalte forsøkt å skjule drapet ved å vaske klærne for å skjule blodspor, og deriblant en ullgenser som ble vasket på for høy temperatur slik at den krympet. Retten mener at tekniske funn knytter 27-åringen til drapet, og det gjelder for eksempel funn av DNA. På skaftet på drapsvåpenet og på slira er det funnet DNA fra tiltalte,og retten slår fast at det ikke er funnet DNA fra andre enn Holte og tiltalte på kniven. Ett annet moment retten trekker fram, er at politiet fant blod fra Holte inni boblejakka til tiltalte.

Dessuten viser retten til bilder fra overvåkningskamera. Under rettssaken ble det lagt fram bilder fra overvåkningskamera i en Coop-butikk og fra en bankfilial, og politiet har også innhentet bilde fra overvåkningskamera på rutebussen 27-åringen tok da han dro til hjemstedet sitt. Politiet har foretatt omfattende kartlegging av elektroniske spor.

Dødstidspunktet har stått sentralt i rettssaken, og retten mener at en rettsmedisiner kunne ha foretatt vurderinger som ville ha forenklet prosessen med å fastslå dødstidspunktet bedre. Under rettssaken kom det fram at Trøndelag ikke har rettsmedisiner.

Mener han forsøkte å skjule drapet

Holte ble funnet død av en telemontør som kom for å installere internett. Da var døra ulåst og gardinene trukket ned på stua.  Holte lå på gulvet, og var dekket med en hundeseng og et flagg. 27-åringen skal ifølge retten, ha begått drapet om natta eller om morgenen. I 05-tida forsøkte han å få tak i bestemora, og senere gjorde han 40 telefoniske henvendelser tl sin mor.

Retten konstaterer at 27-åringen var ruset da drapet skjedde, men mener det ikke er et tellende moment. I forkant av drapet skal begge ha inntatt alkohol, hasj og beroligende medikamenter. Ifølge retten ble 27-åringen provosert av seksuelle framstøt fra Holte, men at reaksjonen ble svært grov.

Aktor og forsvarer

- Vi konstaterer at tingretten vurderer skyld og utmåling av straff på samme måte som oss, sier aktor Per Morten Schjetne.

Bistandsadvokat Mette Skoklefald  sier at hun hadde forventet det utfallet som retten kom fram til. Retten sier i dommen at 27-åringen skal betale erstatning og oppreisning til Holtes mor tilsvarende 249.000 kroner.

- Det er klart at det har vært en kjempebelastning for mor til Råger Holte som det er vanskelig å sette ord på. Hun har hele tiden vært forberedt på at det kunne bli en anke, sier Skoklefald.

Forsvarer Arve Opdahl sier at han ikke bruker ord som skuffet.

- Dommen er anket på alle punkter, og vil gå for lagmannsretten i full bredde. Vi mener at retten har lagt for lite vekt på vitnene. De er solide folk som har avgitt forklaring, sier Opdahl.

Retten viste flere ganger til at vitner har gitt forklaring, men at det er deres subjektive oppfatning hva de har sett. Ett vitnes forklaring om at hun så tiltalte gå langs veien og utenfor Coop Prix Ler, er blitt vektlagt av retten.

Ankesaken starter i Frostating lagmannsrett 22. januar ifølge aktor Schjetne. Fram til da skal 27-åringen sitte i varetekt. 27-åringen ble pågrepet 25. januar, og hadde først status som vitne og så siktet for drap. Etter at dommen var opplest i dag fredag, gikk 27-åringen ut av salen sammen med to arrestforvarere. Han fikk et kort møte med sin mor før han ble fraktet videre.

Rettssaken mot 27-åringen startet 16. oktober i Sør-Trøndelag tingrett. I forkant hadde politiet hatt en omfattende etterforskning, og Melhus lensmannkontor fikk bistand fra Kripos og nabokontor. Mange meldte seg som vitner etter at politiet bad om tips. 49 ble stevnet av retten. Ikke alle vitnet ettersom de av ulike årsaker ikke var til stede i retten. Vitner har fortalt om at de så personer inne i huset natt til tirsdag 24. januar, og det ble også observert en person som kom til huset utpå dagen 24. januar.

Andre ble siktet

Sistnevnte person tror politiet var 43-åringen som ble pågrepet og siktet. Saken mot 43-åringen ble lagt vekk av politiet. 43-åringen har forklart at han skulle levere en mobiltelefon til Holte, men at ingen åpnet døra da han ringte på og banket på døra. Det ble også siktelsen mot en mann i 30-årene fra Tynset. Denne personen var innblandet i et håndgemeng helga før Holte ble drept. Retten har utelukket at mannen i 30-årene har hatt mulighet til å komme tilbake til Ler i tidsrommet Holte var i live, og mener at ingen andre enn tiltalte har begått drapet på Holte.

Mange,og blant disse slekt og venner, møtte opp for å høre dommen bli lest opp av dommer Eirik Lereim.

Politiet har hatt en svært grundig etterforskning i saken, og har foretatt over 300 avhør. Over 4000 dokumenter er produsert i saken. Etterforskninga er blitt ledet av lensmannen i Midtre Gauldal. 27-åringen nektet å si noe i retten, og forsvarer Opdahl mener det skyldes at 27-åringen synes han har forklart seg nok i avhørene.

Råger Holte (38) ble funnet drept i boligen han leide på Ler. Han var påført så mange bajonettstikk at patologen ga opp å telle dem. Det er anslått at Holte fikk mellom 100 og 150 bajonettstikk. Foto: Gunn Heidi Nakrem
I tingretten er det en fagdommer og to lekdommere.
Den tiltalte 27-åringen er hele tida mens rettssaken har pågått, blitt fulgt av to arrestforvarere. i bakgrunnen t.h står forsvarer Christian Wiig og til venstre aktor Per Morten Schjetne.
Råger Holte ble funnet død på stua i huset han leide på Ler.Skissa er laget av politiet.